Polityka i społeczeństwo

MSW: policja i NASK promują bezpieczeństwo w sieci (komunikat)

20.07.2015, 14:31aktualizacja: 20.07.2015, 14:31

- MSW informuje:

33,6 proc. chłopców i 17,9 proc. dziewcząt przyznaje, że otrzymało przez internet intymne zdjęcia. Ponad połowa badanych nastolatków deklaruje, że ich rodzice nie interesują się tym, co robią w internecie. MSW, NASK i Policja w ramach działań „CyberPol” podpisały porozumienie, którego celem jest skuteczniejsza walka z przestępstwami w sieci.

Internet jest dla wielu źródłem wiedzy i rozrywki. Jak wynika z badania „Nastolatki wobec internetu”, zrealizowanego przez Wyższą Szkołę Nauk Społecznych Pedagogium na zlecenie Rzecznika Praw Dziecka i NASK, zdecydowana większość nastolatków (86,2 proc.) korzysta z internetu codziennie. Prawie połowa badanych nastolatków (43,2 proc.) pozostaje zalogowana do sieci za sprawą urządzeń mobilnych przez cały dzień. W sumie każdego dnia przeciętny nastolatek spędza w internecie około 3 godzin i 40 minut.

Jak się okazuje, dzieci i młodzież często deklarują, że internet poznają sami. Ponad połowa badanych nastolatków przyznaje, że ich rodzice nie interesują się tym, co dzieci robią w internecie. Zazwyczaj nastolatkowie praktyczne umiejętności posługiwania się internetem zdobywają sami, a co trzeci szuka tych informacji u swoich rówieśników.

Nie ma wątpliwości, że internet posiada wiele zalet. W sieci czają się jednak również poważne zagrożenia, na które mogą być narażeni najmłodsi jej użytkownicy. Jak podają policyjne statystyki, tylko w 2014 roku odnotowano 129 przypadków prób uwodzenia małoletnich poprzez internet.

Z badania „Nastolatki wobec internetu” wynika także, że dzieci i młodzież są również szczególnie narażone na tzw. seksting, czyli zjawisko przesyłania zdjęć o charakterze seksualnym za pomocą internetu i telefonu komórkowego, które łatwo mogą wpaść w niepowołane ręce. 33,6 proc. chłopców i 17,9 proc. dziewcząt przyznaje, że otrzymało przez internet intymne zdjęcia. Co 3. nastolatek zna też osobę, która zdecydowała się takie zdjęcie przesłać osobom poznanym w internecie.

Program CyberPol

Dla młodych ludzi eksperymentowanie i zdobywanie nowych doświadczeń w sieci bez analizowania zagrożeń i konsekwencji jest naturalne. By uchronić ich przed niebezpieczeństwami, niezbędna jest edukacja o potencjalnych zagrożeniach oraz skuteczne ich zwalczanie przez służby i instytucje. Instytut Badawczy NASK wspólnie z Policją od lat prowadzi działania na rzecz bezpieczeństwa w sieci. 16 lipca MSW, NASK i Policja podpisały porozumienie w ramach programu „CyberPol.

Jego głównym celem jest wymiana wiedzy i doświadczeń na temat działań podejmowanych w zakresie bezpieczeństwa dzieci i młodzieży w internecie, zwalczania cyberprzestępczości oraz podnoszenia poziomu świadomości osób korzystających z sieci. W ramach programu zorganizowane zostaną specjalistyczne szkolenia dla funkcjonariuszy, które będą prowadzone przez specjalistów z NASK. Będą one dotyczyły przede wszystkim zwalczania cyberprzestępstw oraz zwiększenia bezpieczeństwa dzieci i młodzieży w Internecie. Program szkoleń obejmie grupę ok. 1700 funkcjonariuszy, którzy będą podzieleni na 3 grupy ze względu na stopień zaawansowania szkolenia.

Prócz zaawansowanych szkoleń dla funkcjonariuszy z pionów do walki z cyberprzestępczością oraz z kryminalnego, przeszkoleni zostaną policjanci z prewencji. Po zakończeniu szkoleń funkcjonariusze będą przeprowadzać warsztaty w szkołach na temat zagrożeń związanych z internetem. Spotkania mają także na celu zwiększenie świadomości młodych osób, które korzystają z sieci.

kom/ mkz/

Data publikacji 20.07.2015, 14:31