Polityka i społeczeństwo

MSZ: Konsultacje wiceministrów spraw zagranicznych państw V4 i Hiszpanii (komunikat)

02.12.2020, 21:05aktualizacja: 02.12.2020, 21:06

MSZ informuje:

2 grudnia w ramach polskiej prezydencji w Grupie Wyszehradzkiej (V4) zorganizowana została wideokonferencja wiceministrów spraw zagranicznych państw Grupy Wyszehradzkiej (V4) i Hiszpanii.

Były to pierwsze rozmowy w tej formule. W trakcie spotkania omówiono między innymi aktualne kwestie z zakresu polityki sąsiedztwa UE, relacji z państwami Bałkanów Zachodnich, walki z pandemią COVID-19 i jej skutkami, tematyki azylowo-migracyjnej oraz konferencji nt. przyszłości Europy oraz stosunków transatlantyckich. Spotkaniu przewodniczył sekretarz stanu w MSZ RP Szymon Szynkowski vel Sęk. Hiszpanię reprezentował przebywający w Polsce, w związku z dwustronnymi rozmowami polsko-hiszpańskimi, p. Juan González-Barba, sekretarz stanu ds. UE. Pozostałymi uczestnikami byli: w imieniu Czech wiceminister SZ Aleš Chmelař; Słowacji - M. Klus zaś Węgier - Péter Sztáray.

Wiceminister SZ Szynkowski vel Sęk otwierając spotkanie podkreślił, że V4 jest elastycznym formatem otwartym na konsultacje w sprawdzonym wielokrotnie tzw. formacie V4+. – Tego rodzaju konsultacje służą nie tylko wymianie stanowisk. Pozwalają na lepsze wzajemne zrozumienie wrażliwości, co sprzyja z kolei procesowi wypracowywania wspólnej odpowiedzi na szereg wyzwań przed jakimi stoją obecnie nasze państwa, UE i cała społeczność międzynarodowa – zaznaczył wiceminister Szynkowski vel Sęk.

Wiceministrowie spraw zagranicznych Polski i Hiszpanii przeprowadzili również konsultacje dwustronne, podczas których omówili stan relacji i perspektywy ich rozwoju. – Bliski sojusz Polski i Hiszpanii jest niezbędny dla wypracowania dobrych rozwiązań determinujących przyszłość Unii w takich obszarach jak jednolity rynek, wyważona polityka sąsiedztwa, czy silne stosunki transatlantyckie – stwierdził wiceminister Szynkowski vel Sęk. Wiceszef polskiej dyplomacji podkreślił, że Hiszpania jest jednym z najbliższych partnerów politycznych Polski w Unii Europejskiej dzięki regularnemu dialogowi politycznemu prowadzonemu na różnych szczeblach. Strony zgodziły się, że pomimo pandemii w utrzymaniu bliskich relacji pomogą zaplanowana na I połowę 2021 r. kolejna edycja konsultacji międzyrządowych i forum parlamentarne. Istotny wymiar ma także współpraca w ramach UE i wzajemny dialog na temat aktualnej agendy unijnej. Wiceministrowie omówili między innymi kwestie dotyczące Wieloletnich Ram Finansowych i Funduszu Odbudowy.

Polska objęła 1 lipca br. rotacyjną, roczną prezydencję w Grupie Wyszehradzkiej. Mottem prezydencji jest „Back on track" (“Powrót na właściwe tory”). Współpraca i koordynacja V4 w trakcie polskiego przewodnictwa koncentruje się - zwyczajowo dla tego formatu – na aktualnych kwestiach z agendy Unii Europejskiej. V4 prowadzi konsultacje w formule V4+ m.in. z Niemcami, Francją, krajami Beneluksu, państwami Nordyckimi i Bałtyckimi (NB8), a także państwami Partnerstwa Wschodniego i Bałkanów Zachodnich.

krz/

Data publikacji 02.12.2020, 21:05