Polityka i społeczeństwo

MSZ: O szczycie Bałkanów Zachodnich w Londynie (komunikat)

30.10.2018, 21:31aktualizacja: 30.10.2018, 21:31

- MSZ informuje:

Głównym tematem rozmów podczas wtorkowego spotkania sekretarza stanu w MSZ Szymona Szynkowskiego vel Sęka z wiceministrem ds. Europy i Ameryk Alanem Duncanem było przygotowanie polskiego przewodnictwa w Procesie Berlińskim i szczytu Bałkanów Zachodnich w Poznaniu w 2019 r.

Wiceministrowie omówili sytuację na Bałkanach Zachodnich, a także współpracę Polski z Wielką Brytanią, która przekazuje nam przewodnictwo w Procesie. Rozmowy dotyczyły ponadto wybranych kwestii z obszaru relacji dwustronnych, w tym zabezpieczenia praw Polaków mieszkających na wyspach w kontekście brexitu.

- Jeżeli UE nie zwróci swoich oczu na Bałkany Zachodnie to swoje oczy zwrócą tam inni aktorzy, którzy będą się starali dobrze tam zagospodarować swoje interesy - powiedział wiceminister Szymon Szynkowski vel Sęk podczas spotkania z przedstawicielami polskich mediów w Londynie. - Byłem teraz na Bałkanach Zachodnich i widziałem jak wiele inwestycji infrastrukturalnych jest tam prowadzonych na przykład przez Chiny. Dlatego Unia Europejska musi mieć ten region w obszarze swojego stałego zainteresowania – dodał.

Proces Berliński jest formatem wspierającym państwa Bałkanów Zachodnich na drodze integracji europejskiej i reform. Wiceminister Szynkowski vel Sęk podkreślił, iż współpraca z Wielką Brytanią ma zapewnić kontynuację ważnych dla Bałkanów Zachodnich tematów pomiędzy szczytami w Londynie i w Poznaniu.

Wymiana doświadczeń pomiędzy Polską a Wielką Brytanią w ramach Procesu Berlińskiego będzie kontynuowana poprzez konsultacje koordynatorów i zespołów organizujących szczyt w obu ministerstwach spraw zagranicznych.

W ramach wizyty w Londynie wiceminister Szynkowski vel Sęk spotkał się także z przedstawicielami czołowych organizacji polonijnych na Wyspach. Podczas spotkania w Polskim Ośrodku Społeczno-Kulturalnym (POSK) w londyńskim Hammersmith poruszono między innymi kwestię praw Polaków w UK po brexicie.

Wiceszef polskiej dyplomacji wziął również udział w wieczorze poświęconym Lili Pohlmann, działaczce społecznej ocalałej z Holokaustu i przyjaciółce Ireny Sendler. Złożył także wieniec pod Pomnikiem Lotników Polskich w Northolt i zwiedził znajdującą się tam bazę wojskową, gdzie podczas II wojny światowej stacjonowali polscy lotnicy. Wiceminister odwiedził ponadto dwa z głównych ośrodków polskiej kultury i historii w Londynie: Instytut Polski i Muzeum im. gen. Sikorskiego oraz Ognisko Polskie.

kom/ kub/

Data publikacji 30.10.2018, 21:31