Polityka i społeczeństwo

MSZ: polsko-sudańskie konsultacje polityczne w Chartumie (komunikat)

04.10.2017, 21:57aktualizacja: 04.10.2017, 21:57

- MSZ informuje:

W stolicy Sudanu wiceszefowa MSZ Joanna Wronecka rozmawiała ze swoim odpowiednikiem Abdulghanim Elnaiem Awadem Elkarima m.in. na temat rozwoju współpracy dwustronnej, w tym gospodarczej, a także o wyzwaniach bezpieczeństwa w regionie oraz oczekiwaniach związanych z członkostwem Polski w Radzie Bezpieczeństwa ONZ.

Wiceminister Wronecka potwierdziła gotowość Polski do ożywienia dwustronnych stosunków z Sudanem zarówno w obszarze dialogu politycznego, jak i współpracy gospodarczo-handlowej, kulturalno-naukowej i stypendialnej. Zaznaczyła, że wymiar bilateralny relacji stanowi uzupełnienie kontaktów Chartumu z UE oraz odpowiada otwartości Republiki Sudanu na oczekiwania społeczności międzynarodowej w zakresie wspierania regionalnej stabilności i pokoju. W tym kontekście wizyta jest istotna dla obu stron również ze względu na objęcie przez Polskę niestałego członkostwa w Radzie Bezpieczeństwa ONZ.

W czasie konsultacji dokonano również wymiany informacji na temat sytuacji politycznej i bezpieczeństwa w regionie, w tym zaangażowania Sudanu w zwalczanie terroryzmu, przeciwdziałanie handlowi i przemytowi ludzi oraz nielegalnej migracji. Polska wyraziła uznanie dla zintensyfikowania współpracy sudańsko-libijskiej w zakresie zabezpieczania obszarów przygranicznych oraz podpisania memorandum dotyczącego ustanowienia sudańsko-libijskiego komitetu konsultacyjnego, a także zamknięcia granic lądowych z Libią, Czadem i Południowym Sudanem, aby zapobiec m.in. przemytowi broni oraz środków transportu dla celów wojskowych. Takie działanie wpisuje się w szeroko rozumianą politykę bezpieczeństwa w regionie.

Podczas wizyty wiceszefowa polskiej dyplomacji spotkała się również z wiceministrem spraw zagranicznych Sudanu Hamidem Mumtazem oraz ministrem inwestycji Mubarakiem Elfadilem. Konsultacje odbyły się z inicjatywy sudańskiej i były kolejnym spotkaniem na szczeblu politycznym po wizycie sudańskiego ministra spraw zagranicznych w Warszawie w marcu 2016 r., podczas której podpisano porozumienie w sprawie ustanowienia mechanizmu dwustronnych konsultacji resortów spraw zagranicznych.

kom/ march/

Data publikacji 04.10.2017, 21:57