Polityka i społeczeństwo

MSZ: prezes Światowego Kongresu Ukraińców w MSZ (komunikat)

07.07.2017, 18:24aktualizacja: 07.07.2017, 18:24

- MSZ informuje:

– Polska gości ponad milion obywateli Ukrainy, którzy wnoszą istotny wkład w rozwój gospodarki, trwale wpisali się w krajobraz społeczny, w tym akademicki i kulturalny kraju – powiedział w piątek wiceminister spraw zagranicznych Bartosz Cichocki podczas spotkania z prezesem Światowego Kongresu Ukraińców Eugenem Czolijem.

Spotkanie było okazją do omówienia obecnego stanu oraz przyszłej współpracy Polski i Ukrainy. – Obserwując pracowitość, samopoświęcenie i kreatywność Ukraińców w Polsce ze spokojem odnoszę się do zapowiedzi ambitnych reform socjalnych i gospodarczych na Ukrainie – powiedział w piątek wiceminister MSZ Bartosz Cichocki podczas spotkania z Eugenem Czolijem. – Wierzę, że rząd Wołodymyra Hrojsmana z pewnością znajdzie w tym względzie oparcie w społeczeństwie, które pragnie zmiany i jest gotowe na wyrzeczenia – dodał.

Prezes Czolij z uznaniem odniósł się do aktywnego wsparcia ze strony Polski dla europejskiego wyboru Ukrainy, którego potwierdzeniem była postawa polskiego rządu w negocjacjach dotyczących zniesienia obowiązku wizowego UE względem obywateli Ukrainy, ratyfikacji Umowy Stowarzyszeniowej UE-Ukraina i wdrożenia pogłębionej umowy o wolnym handlu. Dzień po londyńskiej konferencji „Ukraine Reform” wiceminister Cichocki przypomniał również o zaangażowaniu Polski w reformę samorządową, edukacyjną i antykorupcyjną na Ukrainie.

– Rozwój wydarzeń na wschodzie Ukrainy i na Krymie dostarcza powodów do poważnego zaniepokojenia – zaznaczył wiceszef polskiego MSZ. Podkreślił też znaczenie utrzymania misji OBWE w obwodach donieckim i łuhańskim, którą Polska zasila drugą co do wielkości grupą obserwatorów, oraz nawiązał do swoich rozmów z ambasadorem Martinem Sajdikiem i Ołeksandrem Mocykiem dotyczących wsparcia dla pracy Trójstronnej Grupy Kontaktowej oraz do niedawnych konsultacji G7+ w Berlinie dotyczących polityki sankcji wobec Rosji.

Spotkanie z Eugenem Czolijem dotyczyło też kwestii dwustronnych. Wiceminister Bartosz Cichocki nawiązał do prac Forum Partnerstwa Polska-Ukraina, współpracy resortów edukacji oraz kultury i dziedzictwa narodowego, a także niedawnych propozycji Instytutu Pamięci Narodowej w obszarze ekshumacji i upamiętnień. – Ilustrują one konstruktywne, oparte na prawdzie i chęci poszukiwania rozwiązań podejście strony polskiej, na którym cieniem kładą się oburzające zachowania w rodzaju upowszechniania przez prezesa ukraińskiego IPN fotomontażu z udziałem prezydentów Polski i Ukrainy oraz nazistowskiego masowego zbrodniarza – powiedział wiceminister. Nawiązując do wezwania w tej sprawie we wtorek do polskiego MSZ ambasadora Adrija Deszczycji i przypominając o nocie protestacyjnej wystosowanej przez Ambasadora RP Jana Piekło, wiceminister Cichocki podkreślił, że wypełnianie desowietyzowanej przestrzeni publicznej na Ukrainie symboliką głęboko antyeuropejską, antyhumanitarną, sprzyja jedynie tym, którzy obawiają się postępu we współpracy Polski i Ukrainy.

– Niemające pokrycia w rzeczywistości zarzuty stawiane władzom Polski o rzekome blokowanie procesu integracji europejskiej i transatlantyckiej Ukrainy z jednej strony, a z drugiej o zaniedbywanie kwestii upamiętnień, ekshumacji i innych tzw. historycznych kwestii, są ważnym elementem wojny hybrydowej prowadzonej przeciwko naszemu państwu. Jest ona na tyle zrozumiała, że mamy do czynienia z widocznym wzrostem międzynarodowej pozycji Warszawy. Fakt uczestniczenia w kampanii, sterowanej z zewnątrz, środowisk na Ukrainie i w Polsce, musi budzić refleksje w upoważnionych do tego instytucjach – podsumował wiceminister Cichocki.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ march/ skr/

Data publikacji 07.07.2017, 18:24