Polityka i społeczeństwo

MSZ: Rozmowa ministra Zbigniewa Raua z szefową dyplomacji Królestwa Norwegii Ine Marie Eriksen Soreide (komunikat)

02.03.2021, 21:33aktualizacja: 03.03.2021, 09:36

- MSZ informuje:

Współpraca dwustronna, relacje transatlantyckie, polityka wschodnia i bezpieczeństwa oraz wyzwania związane z pandemią były głównymi tematami polsko-norweskich konsultacji, które odbyły się w formule wideokonferencji.

W rozmowie z szefową dyplomacji Królestwa Norwegii Ine Marie Eriksen Soreide minister Zbigniew Rau podkreślił, że kluczowym obszarem wspólnoty interesów polsko-norweskich pozostaje bezpieczeństwo. Polska i Norwegia są bliskimi sojusznikami i partnerami w NATO, którzy chcą aktywnie działać na rzecz bezpieczeństwa w skali europejskiej i globalnej. - Wysoko cenimy dialog z Polską w kwestiach bezpieczeństwa – konsultacje w formacie wiceministrów spraw zagranicznych i obrony narodowej mają dla nas istotną wartość – zaznaczyła szefowa norweskiego MSZ. W aspekcie polityki wschodniej poruszono sytuację w Rosji i kryzys wewnętrzny na Białorusi. Ministrowie podzielili wiele ocen w zakresie sytuacji we wschodnim sąsiedztwie, wskazując na wagę kwestii ochrony praw człowieka.

Ministrowie omówili ponadto perspektywy rozwoju współpracy dwustronnej, w tym w obszarze gospodarczym. - Norwegia dostrzega znaczący potencjał współpracy z Polską i jest zainteresowana jej intensyfikacją, zwłaszcza w odniesieniu do kwestii związanych z zieloną transformacją – podkreśliła minister Soreide. Wskazano, iż w aspekcie współpracy energetycznej szczególne znaczenie ma realizacja projektu Baltic Pipe, odnotowano również dobre perspektywy współpracy dwustronnej w zakresie energii odnawialnej, w tym energii wiatrowej oraz elektromobilności. - Strategiczny, z punktu widzenia polskiej transformacji energetycznej oraz bezpieczeństwa Europy Środkowo-Wschodniej, projekt gazociągu Baltic Pipe, jeszcze bardziej zbliży nasze kraje. Liczymy na zacieśnienie polsko-norweskiej współpracy energetycznej, która swoim zasięgiem może objąć kolejne obszary, w tym odnawialne źródła energii – podkreślił minister Zbigniew Rau.

Wskazano również na znaczącą obecność polskiej społeczności w Norwegii, która jest ważnym elementem relacji dwustronnych. Minister Soreide podkreśliła istotny wkład polskich pracowników w rozwój gospodarczy kraju i z uznaniem odnotowała łatwość, z jaką integrują się z mieszkańcami Norwegii.

Ważnym wątkiem rozmów była przyszłość relacji transatlantyckich. Ministrowie zgodzili się, że bezpieczeństwo Europy zależy od siły sojuszu transatlantyckiego oraz politycznego, gospodarczego i militarnego zaangażowania Stanów Zjednoczonych.

Na zakończenie rozmowy ministrowie wyrazili nadzieję, że konsultacje będą stanowić istotny impuls do dalszego zacieśnienia relacji dwustronnych, zwłaszcza w obliczu wyzwań związanych z pandemią COVID-19. (PAP)

kom/ wni/ par/

Data publikacji 02.03.2021, 21:33