Polityka i społeczeństwo

MSZ: wiceminister Szczęch przekazała BN kolekcję druków ulotnych (komunikat)

10.01.2017, 16:39aktualizacja: 10.01.2017, 16:39

- MSZ informuje:

Wiceminister Renata Szczęch przekazała Bibliotece Narodowej w Warszawie kolekcję druków ulotnych zebraną przez amerykańskiego politologa polskiego pochodzenia dr. Tomasza Wolanina.

Polskie druki ulotne z lat 1913-1924 to małe, ozdobne karteczki wręczane darczyńcom w podziękowaniu za wpłatę na szczytny cel, np. na fundusz inwalidów wojennych, sierot czy Sybiraków. Cenną i unikatową kolekcję zgromadzoną przez amerykańskiego naukowca resort dyplomacji podarował Bibliotece Narodowej.

– Kolekcja została podarowana Ministerstwu przez politologa dr. Tomasza Wolanina z Nowego Jorku, który przez wiele lat był wykładowcą uniwersyteckim, a także konsultantem Izby Reprezentantów i Departamentu Edukacji USA – zaznaczyła wiceminister spraw zagranicznych Renata Szczęch w trakcie uroczystości przekazania kolekcji oryginalnych druków ulotnych dyrektorowi Biblioteki Narodowej dr. Tomaszowi Makowskiemu.

Podsekretarz stanu w MSZ wspomniała, że dr Wolanin, należący do trzeciego pokolenia emigrantów polskich, wiele razy był w Polsce przy okazji uroczystości państwowych i wykładów akademickich. – Przekazanie na ręce dyrektora Biblioteki Narodowej tego zbioru przekonuje nas, że służba dyplomatyczna i konsularna przyczynia się do wzbogacania polskiego dziedzictwa kulturowego – powiedziała wiceminister Renata Szczęch, zauważając jednocześnie, że kolekcja trafiła do Polski dzięki wytężonej pracy Stałego Przedstawicielstwa RP przy ONZ w Nowym Jorku.

Profesor Wojciech Kowalski z zespołu ds. restytucji dóbr kultury MSZ wyjaśnił, że kolekcja liczy 628 różnych druków. Niektóre z nich występują w kilku egzemplarzach, cały zbiór liczy 824 sztuki. – Druki ulotne to niezwykle rzadkie drukowane dowody, które wręczano darczyńcom w ramach podzięki za datek na różnego rodzaju organizacje w trakcie pierwszej wojny światowej, np. zajmujące się ochroną sierot wojennych – poinformował ekspert.

Dyrektor Biblioteki Narodowej Tomasz Makowiecki zapowiedział, że zbiór będzie udostępniony naukowcom i wszystkim zainteresowanym poprzez Cyfrową Bibliotekę Narodową Polona. – Są to nieraz bardzo atrakcyjne graficznie druki, świadczące nie tylko o potrzebie przekazania funduszy na jakiś cel, upamiętnienia jakiegoś wydarzenia czy popularyzacji jakiegoś faktu, są dla nas po prostu dziełem sztuki. Są dla nas również wyrazem patriotycznej potrzeby – podkreślił dyrektor Makowiecki, dziękując MSZ za pomoc w pozyskaniu cennych eksponatów.

kom/ mkz/

Data publikacji 10.01.2017, 16:39