Polityka i społeczeństwo

Nowa oferta edukacyjna online Zamku Królewskiego w Warszawie

24.04.2020, 13:45aktualizacja: 24.04.2020, 13:45

Fot. J. Jurkowski
Od 27 kwietnia br. Zamek Królewski w Warszawie inauguruje cykl 5 webinariów pod wspólnym hasłem „Historia po królewsku”.

Będę one prezentowane o stałej porze – o godz. 18.00, a ich tłem będzie zawsze Sala Wielka.

Pierwsze z internetowych seminariów, noszące tytuł „Zamek Królewski w Warszawie – miejsce władzy, ceremonii i majestatu”, transmitowane poprzez zamkowy kanał YT na Facebooku i stronie internetowej poprowadzi prof. dr hab. Wojciech Fałkowski, dyrektor Zamku Królewskiego w Warszawie.

Prof. Wojciech Fałkowski będzie też bohaterem kolejnego z cyklu tych spotkań, 3 maja br., kiedy opowie o Konstytucji 3 maja.

A oto kolejne propozycje tego cyklu:

11 maja - Alicja Jakubowska: „Obrazy Rembrandta w kolekcji Zamku Królewskiego w Warszawie”.

18 maja - Tomasz Drapała: „Canaletto. Wenecjanin w Warszawie”.

25 maja - Monika Drąg: „Królewskie ogrody jako symbol nadziei”.

W związku ze zbliżającą się 229. rocznicą uchwalenia Konstytucji 3 maja Zamek Królewski w Warszawie zapowiada także nową akcję edukacyjną „3maj po królewsku”.

To 10 gotowych scenariuszy lekcji online, przygotowanych przez pracowników Działu Oświatowego Zamku na temat Konstytucji 3 maja, które wraz z filmem „Konstytucja 3 maja. Historia prosto z Zamku”, plikiem graficznym dokumentu Konstytucji 3 maja, a także schematycznym oznaczeniem i opisem postaci wydarzenia ze znanego obrazu Jana Matejki zostały wysłane do ponad 20 tysięcy szkół podstawowych i ponadpodstawowych w całej Polsce. Z materiałami tymi można też zapoznać się na stronie internetowej Zamku.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 24.04.2020, 13:45