Polityka i społeczeństwo

Nowa ustawa o ochronie sygnalistów – dowiedz się więcej zanim będzie za późno

28.08.2024, 16:37aktualizacja: 28.08.2024, 16:40

Kancelaria Salomon Legal - Jakub Bar i Elżbieta Kawa, adwokaci Kancelarii Salomon Legal
Ochrona sygnalistów to temat, który niebawem rozgrzeje do czerwoności fora dyskusyjne niejednej organizacji w Polsce. Nastąpi to nie tylko w aspekcie krótkiego czasu pozostałego na wdrożenie procedur (ostateczny termin wdrożenia to 25.09.2024r.), ale także szeregu trudności związanych z interpretacją ustawy.

Jak zatem przeprowadzić cały proces, na co zwrócić szczególną uwagę, by uniknąć niemiłych niespodzianek i nie wpaść w pułapkę nietrafnie podjętych decyzji?

Szczegółowych informacji udzielą mecenasi Kancelarii Salomon Legal: Jakub Bar i Elżbieta Kawa podczas webinaru dotyczącego wdrożenia ochrony sygnalistów, który odbędzie się w czwartek 5 września 2024 r. o godz. 10:00.

Od czego powinniśmy zacząć? Podstawą systemu ochrony sygnalistów jest solidnie przygotowana, praktyczna procedura zgłoszeń wewnętrznych oraz materiały pomocnicze, np. procedura podejmowania działań następczych. Wprowadzą one transparentne zasady obsługi zgłoszeń oraz zapewnią poufność tożsamości sygnalisty. Stworzenie spełniających wymogi ustawowe dokumentów może okazać się trudne i podmioty mogą mieć problem, by poradzić sobie z tym samodzielnie.

Niezwykle ważny jest też proces konsultacji z zakładowymi organizacjami związkowymi. Jeśli w danej organizacji wypracowane są już zasady w tym zakresie, proces ten może przebiec sprawnie. Gorzej, jeśli takich reguł nie ma lub jeśli w organizacji związki nie funkcjonują. Konieczne jest więc wyłonienie przedstawicieli osób świadczących pracę. Konieczny jest też wybór osoby lub wewnętrznej jednostki organizacyjnej, która będzie m.in. podejmować działania następcze. Komu powierzyć tak odpowiedzialne zadanie? Czy w zespole są osoby, które posiadają wiedzę z zakresu prawa (ochrona danych osobowych, korupcja itp.)? Czy będą one w stanie zapewnić bezstronność w podejmowanych działaniach, która ma fundamentalne znaczenie? Czy będzie można im zaufać? Czy jednak lepszym rozwiązaniem będzie uzyskanie wsparcia wyspecjalizowanej Kancelarii Prawnej?

Wyzwaniem jest także wdrożenie systemu ochrony sygnalistów w zgodzie z RODO. Ustawa zawiera wiele nieścisłości i nie daje odpowiedzi na wszystkie nurtujące pytania, np. w kwestii spełniania obowiązku informacyjnego. Prostym, oszczędnym i najmniej czasochłonnym rozwiązaniem jest skorzystanie z kompleksowej oferty wyspecjalizowanej kancelarii, takiej jak Salomon Legal, która przeprowadzi organizację przez ten proces w sposób „bezbolesny”.

Eksperci z kancelarii Salomon Legal posiadają szeroką wiedzę na temat problemów, z jakimi borykają się organizacje, opartą na dziesiątkach rozmów z przedstawicielami firm i jednostek samorządowych. Posiadają gotowe rozwiązania, które dopasują do potrzeb klienta. W praktyczny sposób dzielą się wiedzą na zasadzie konsultacji lub prezentacji zagadnień na tematycznych webinarach.

Źródło informacji: Kancelaria Salomon Legal

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE