Polityka i społeczeństwo

Oddano do użytku nowy most nad Wartą w Rogalinku

12.12.2022, 14:00aktualizacja: 12.12.2022, 14:00

Uroczyste otwarcie mostu w Rogalinku; fot. UMWW
Oddano do użytku nowy most przez Wartę w Rogalinku (woj. wielkopolskie) przy drodze wojewódzkiej nr 431 na trasie między Mosiną i Kórnikiem. Inwestycję w ponad 80 proc. sfinansowano z Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020.

Pięcioprzęsłowa przeprawa przez Wartę w Rogalinku jest zlokalizowana w otulinie Wielkopolskiego Parku Narodowego oraz w obszarze Natura 2000. Jej budowa rozpoczęła się we wrześniu 2020 roku. Na początku lipca 2022 roku most oddano w ograniczonym zakresie do ruchu i równolegle z pracami wykończeniowymi przystąpiono do rozbiórki starej przeprawy.

Obecnie przez most wraz z dojazdami prowadzi jezdnia o szerokości 7 m i długości blisko 800 m wraz ze ścieżką pieszo-rowerową po obu stronach.

Inwestycja kosztowała ponad 61 milionów złotych, z czego 50,4 miliona złotych wyniosło dofinansowanie z Unii Europejskiej w ramach Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020.

„Staramy się regularnie poprawiać jakość naszych dróg w całym regionie. Tylko w przyszłorocznym budżecie na inwestycje drogowe chcemy przeznaczyć około 470 mln zł” – mówi Marek Woźniak, Marszałek Województwa Wielkopolskiego.

Na przyszły rok zaplanowano między innymi dalsze prace na budowie obwodnicy Gostynia w ciągu drogi wojewódzkiej nr 434, rozbudowę drogi wojewódzkiej nr 441 na terenie gminy Miłosław czy budowę obwodnic Rogoźna, Kościana i Szamotuł. Marszałkowskie inwestycje będą wsparte funduszami Unii Europejskiej i rządowymi.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 12.12.2022, 14:00