Polityka i społeczeństwo

Olszewski: Rada Warszawy zdecyduje, jak zachowa się wobec rozstrzygnięcia wojewody ws referendum (krótka)

09.03.2017, 14:22aktualizacja: 09.03.2017, 14:22

O tym, czy rozstrzygnięcie wojewody dotyczące uchwały o zarządzeniu referendum ws ewentualnych zmian w ustroju stolicy zostanie przyjęte, czy też będzie odwołanie do WSA zdecyduje Rada Warszawy - mówił w czwartek wiceprezydent stolicy Michał Olszewski.

Pod koniec lutego wojewoda mazowiecki Zdzisław Spiera wysłał pismo do stołecznego ratusza o wszczęciu postępowania nadzorczego dot. uchwały Rady Warszawy o zarządzeniu na 26 marca referendum w stolicy. Zapowiedziano wtedy, że decyzja o zgodności z prawem tej uchwały zapadnie do 9 marca. Spiera ma poinformować o swojej decyzji podczas konferencji prasowej zaplanowanej na czwartek na godz. 14.

Decyzja stołecznej rady miasta o zarządzeniu referendum była reakcją na projekt ustawy autorstwa PiS przewidujący m.in., że miasto stołeczne Warszawa stałoby się metropolitalną jednostką samorządu terytorialnego, która objęłaby ponad 30 gmin.

Olszewski pytany na czwartkowej konferencji prasowej, jakie kroki podejmie stołeczny ratusz w razie ewentualnej odmowy wojewody mazowieckiego przyjęcia uchwały ws referendum odpowiedział, że chodzi o rozstrzygnięcie nadzorcze dotyczące rady miasta.

"Po pierwsze nie wypada mi się wypowiadać przed usłyszeniem oficjalnej informacji na ten temat" - zaznaczył Olszewski. Po drugie - dodał - to rada miasta będzie decydowała o tym, czy będzie przyjmowała rozstrzygnięcie, czy też odwoływała się od niego do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego" - dodał.

Według Olszewskiego, jeśli decyzja wojewody ws uchwały dotyczącej referendum zapadnie w czwartek, wówczas Rada Warszawy będzie zajmowała się nią na najbliższej sesji - w przyszłym tygodniu.

W czwartkowej konferencji uczestniczyli również prezydent Legionowa Roman Smogorzewski, burmistrz Milanówka Wiesława Kwiatkowska, burmistrz Wołomina Elżbieta Radwan, burmistrz Mińska Mazowieckiego Marcin Jakubowski i burmistrz Podkowy Leśnej Artur Tusiński.

Olszewski poinformował, że w czwartek niektóre z gmin, w tym te, których reprezentanci byli obecni na konferencji, podpisały deklaracje dotycząca chęci pogłębiania współpracy w ramach metropolii oraz wystosowały wspólny list do wojewody mazowieckiego oraz posła PiS Jacka Sasina z pytaniem o zapisy z konsultacji dotyczących ustroju Warszawy.

"Nie wiemy nic na temat planów, wiemy tylko i wyłącznie o tym, że gdzieś, ktoś deklaruje wycofanie się z niektórych inicjatyw, natomiast nie mamy żadnych informacji o tym, co dzieje się w ustawie, która jest fundamentalna dla miasta stołecznego Warszawy" - powiedział Olszewski. (PAP)

mro/ mok/

Data publikacji 09.03.2017, 14:22