Polityka i społeczeństwo

PE: Komisja Europejska musi natychmiast zastosować mechanizm warunkowości

10.03.2022, 11:30aktualizacja: 10.03.2022, 11:32

European Union, 2021
Komisja Europejska musi podjąć pilne działania i natychmiast zastosować mechanizm warunkowości związanej z praworządnością powiadamiając o tym na piśmie zainteresowane państwa członkowskie – podkreślił Parlament Europejski.

W przyjętej w czwartek rezolucji europosłowie z zadowoleniem przyjęli niedawny wyrok Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości oddalający skargi Węgier i Polski na rozporządzenie dotyczące mechanizmu warunkowości w zakresie praworządności, a także wnioski Trybunału, że rozporządzenie jest zgodne z prawem Unii Europejskiej i jej uprawnieniami w zakresie praworządności.

PE podkreśla, że nadszedł czas, aby Komisja wypełniła swoje obowiązki strażniczki traktatów i natychmiast reagowała na obecne poważne naruszenia zasad praworządności w niektórych państwach członkowskich, co stanowi – zdaniem europosłów - poważne zagrożenie dla interesów finansowych Unii.

"Bezczynność i pobłażliwe podejście do struktur oligarchicznych oraz systemowe naruszanie praworządności osłabiają całą Unię Europejską i podważają zaufanie jej obywateli" – zaznaczono w rezolucji. Posłowie uważają, że należy dopilnować, "by pieniądze podatników nigdy nie trafiały do kieszeni tych, którzy podważają wspólne wartości UE".

Według eurodeputowanych, odpowiedź Komisji na orzeczenia ETS z 16 lutego 2022 r. jest "niewystarczająca". Podkreślają, że Komisja ma obowiązek wdrażania prawodawstwa UE "niezależnie od kalendarza wyborczego w państwach członkowskich".

W rezolucji odnotowano, że w październiku 2021 r. Parlament wszczął postępowanie przeciwko Komisji w związku z niestosowaniem przez nią rozporządzenia i próbą "gry na czas". Posłowie zaznaczają, że Mechanizm Warunkowości w zakresie Praworządności powinien być stosowany zarówno do budżetu Unii Europejskiej, jak i do funduszy pakietu NextGenerationEU.

Rezolucję przyjęto 478 głosami do 155, przy 29 wstrzymujących się od głosu.

PE wskazuje, że rozporządzenie w sprawie uwarunkowania dostępu do funduszy UE od praworządności weszło w życie 1 stycznia 2021 roku, jednak jak dotąd Komisja nie zastosowała go. 11 marca 2021 roku, Polska i Węgry zaskarżyły rozporządzenie do Trybunału Sprawiedliwości UE. 16 lutego 2022 r. Trybunał Sprawiedliwości UE wydał orzeczenie, zgodnie z którym skargi Węgier i Polski powinny zostać oddalone.

Źródło informacji: EuroPAP News

Materiał powstał w ramach projektu EuroPAP News, realizowanego przez Polską Agencję Prasową przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej za pośrednictwem dotacji Parlamentu Europejskiego

Data publikacji 10.03.2022, 11:30
Źródło informacji EuroPAP News