Polityka i społeczeństwo

PK: kolejne zatrzymania dot. przywłaszczenia 25 mln zł na szkodę Sądu Apelacyjnego w Krakowie (komunikat)

04.10.2017, 11:55aktualizacja: 04.10.2017, 11:55

- PK informuje:

Dziś (04 października 2017 roku) na polecenie prokuratora z Prokuratury Regionalnej w Rzeszowie zatrzymane zostały 2 kolejne osoby zamieszane w przestępczy proceder przywłaszczenia prawie 25 milionów złotych na szkodę Sądu Apelacyjnego w Krakowie.

Zatrzymani zostali:

- były pracownik Ministerstwa Sprawiedliwości Tomasz S. – został on zatrudniony w Ministerstwie Sprawiedliwości w czerwcu 2008 roku za rządów koalicji PO-PSL, kiedy Ministrem Sprawiedliwości był Zbigniew Ćwiąkalski. W lipcu 2013 roku Tomasz S. został awansowany na Zastępcę Dyrektora Departamentu Budżetu i Efektywności Finansowej i pełnił tę funkcję do lutego 2016 roku. Od marca 2017 r. Tomasz S. nie pracuje już w Ministerstwie Sprawiedliwości;

- przedsiębiorca Dariusz K. – prowadzi on działalność gospodarczą w Krakowie i był jednym z kontrahentów Sądu Apelacyjnego w Krakowie.

Po doprowadzeniu zatrzymanych do Prokuratury Regionalnej w Rzeszowie ogłoszone zostaną im zarzuty i zostaną oni przesłuchani w charakterze podejrzanych.

Po wykonaniu czynności procesowych z udziałem zatrzymanych prokurator podejmie decyzje co do ewentualnego skierowania wniosków o tymczasowe aresztowanie lub zastosowania wobec nich środków zapobiegawczych o charakterze wolnościowym.

Na tym etapie postępowania prokuratura nie udziela więcej informacji, w tym dotyczących zarzutów stawianych zatrzymanym. Zostaną one przedstawione w godzinach późniejszych.

kom/ kka/ bos/

Data publikacji 04.10.2017, 11:55