Polityka i społeczeństwo

PK: prokurator umorzył śledztwo dot. wybuchu gazu w kamienicy w Katowicach (komunikat)

06.04.2017, 14:24aktualizacja: 06.04.2017, 14:24

- PK informuje:

Prokurator umorzył śledztwo dotyczące wybuchu gazu w kamienicy w Katowicach przy ulicy Chopina 18. Podstawą wydanej decyzji jest śmierć osoby podejrzewanej o doprowadzenie do wybuchu.

Do tragedii doszło 23 października 2014 roku w godzinach wczesnoporannych. Eksplozja gazu doprowadziła do częściowego zawalenia się kamienicy. Na skutek zdarzenia zginęły trzy osoby – małżeństwo dziennikarzy i ich 2- letni syn. 4 kolejnych mieszkańców kamienicy doznało obrażeń ciała. W czasie zdarzenia w budynku przebywało 21 lokatorów.

Dowody zgromadzone w tym śledztwie wskazują jednoznacznie, że do eksplozji przyczynił się jeden z lokatorów kamienicy, który również na skutek odniesionych obrażeń w wyniku wybuchu gazu zmarł kilkanaście dni po zdarzeniu. Jak ustalono mężczyzna ten w sposób celowy rozkręcił elementy instalacji gazowej w łazience swojego mieszkania, które znajdowało się na drugim piętrze kamienicy. Na skutek tego doszło do wybuchu gazu, pożaru i zawalenia się części kamienicy. Dowody wskazują, iż działanie tego mężczyzny było nakierowane na doprowadzenie do eksplozji. Mężczyzna ten zmarł nie złożywszy wyjaśnień czy zeznań. Jego stan zdrowia nie pozwalał na przeprowadzenie z nim jakichkolwiek czynności.

Prowadzone śledztwo wykluczyło udział innych osób niż tego mężczyzny w zdarzeniu.

Prokurator w śledztwie wyczerpał wszystkie możliwości dowodowe. W szczególności przesłuchał w charakterze świadków wszystkie osoby, które miały wiedze na temat tego zdarzenia: pokrzywdzonych, rzeczoznawców, administratorów i właścicieli budynku, osoby które przeprowadzały kontrolę techniczne budynku, osoby uczestniczące w akcji ratowniczo – gaśniczej. Uzyskano wiele niezbędnych informacji, dokumentów i opinii. Sprawdzano dane atmosferyczne i sejsmologiczne - wykluczając by miały one jakikolwiek wpływ na katastrofę. Uzyskano opinie biegłych lekarzy medycyny sądowej, opinie biegłych z zakresu daktyloskopii , biologii i mechanoskopii - którzy poddali badaniom zabezpieczony podczas oględzin fragmenty rur. Uzyskano opinię Instytutu Nafty i Gazu w Krakowie dla zbadania zabezpieczonych rur stanowiącej fragmenty zabezpieczonej instalacji gazowej. Uzyskano opinie z zakresu chemii , budownictwa, instalacji sanitarnych , instalacji i urządzeń gazowych dot. oceny stanu technicznego budynku stanu i jego instalacji. Uzyskano wreszcie kompleksowa opinię z zakresu pożarnictwa Szkoły Głównej Służby Pożarnictwa w Warszawie, która w sposób kompleksowy odniosła się do przyczyny, przebiegu i skutków zdarzenia.

Status osoby pokrzywdzonej przyznano w tym postępowaniu 67 osobom fizycznym i innym podmiotom. Wśród pokrzywdzonych jest rodzina osób zmarłych w wyniku katastrofy, lokatorzy i właściciele kamienicy gdzie doszło do tragedii, właściciele pobliskich kamienic i samochodów stojących w pobliżu kamienicy którzy również na skutek zdarzenia doznali uszczerbku w mieniu.

Wydane postanowienie o umorzeniu nie jest prawomocne.

kom/ mkz/

Data publikacji 06.04.2017, 14:24