Polityka i społeczeństwo

PK: prokuratorskie zarzuty za wyłudzenie ponad 23 milionów złotych (komunikat)

27.09.2017, 11:10aktualizacja: 27.09.2017, 11:10

- PK informuje:

Prokuratura Regionalna w Białymstoku prowadzi śledztwo dotyczące działania zorganizowanej grupy przestępczej działającej na terenie województw mazowieckiego, podlaskiego i świętokrzyskiego. W latach 2013 – 2016 wyłudziła ona dofinansowania i dotacje na realizację projektów finansowanych ze środków Unii Europejskiej i Skarbu Państwa na kwotę ponad 23 milionów złotych.

Liczne zatrzymania i przeszukania

W dniu 25 września 2017 roku, na polecenie prokuratora, funkcjonariusze Komendy Wojewódzkiej Policji w Białymstoku zatrzymali 4 osoby zamieszane w przestępczy proceder.

W trakcie realizacji w Warszawie, Łomży, Kielcach, Rzeszowie, Olsztynie i Rawie Mazowieckiej przeszukano ponad dwadzieścia pomieszczeń i budynków - zarówno miejsca zamieszkania podejrzanych, jak również prowadzenia działalności gospodarczej oraz przechowywania dokumentacji księgowej.

Jak działali sprawcy

Mechanizm działania sprawców polegał na utworzeniu przez osoby wchodzące w skład zorganizowanej grupy przestępczej sieci spółek kapitałowych, które zgłaszały się do udziału w programach pomocowych i zyskiwały status ich beneficjentów. Podmioty te można określić jako "wydmuszki". Korzystały one bowiem z tych samych pracowników i środków technicznych, miały zbliżony skład osób wchodzących w skład ich organów, w sposób fikcyjny podwyższano wartość majątku tych spółek.

W ramach tych podmiotów opracowywano szereg projektów, na które uzyskiwano dofinansowanie. Projekty te były tożsame w treści lub wykorzystujące już istniejące i powszechnie dostępne rozwiązania. Zgłaszane były jednak jako inicjatywy samoistne i oryginalne.

Zawyżano koszty funkcjonowania utworzonych spółek w ramach zgłoszonych do dofinansowania projektów, poprzez wystawianie faktur na fikcyjne usługi prawnicze, reklamowe, tworzenia baz danych itp. Umożliwiało to wyprowadzanie pieniędzy z podmiotów, które otrzymały dofinansowanie, do innych podmiotów gospodarczych kontrolowanych przez członków grupy, w tym do podmiotów zarejestrowanych poza granicami Polski.

Wnioski o tymczasowe areszty

Po doprowadzeniu zatrzymanych do Prokuratury Regionalnej w Białymstoku prokurator ogłosił im zarzuty popełnienia przestępstw: udziału w zorganizowanej grupie przestępczej (art. 258 par. 1 kodeksu karnego) oraz doprowadzenia Skarbu Państwa do niekorzystnego rozporządzenia mieniem na kwotę ponad 23 milionów złotych (art. 286 par. 1 kodeksu karnego w związku z art. 294 par. 1 kodeksu karnego).

Po wykonaniu czynności procesowych z podejrzanymi prokurator skierował do Sądu wnioski o zastosowanie wobec nich środków zapobiegawczych w postaci tymczasowych aresztowań. Wnioski te dziś (27 września 2017 roku) mają zostać rozpoznane przez Sąd.

kom/ mgost/ bos/

Data publikacji 27.09.2017, 11:10