Polityka i społeczeństwo

PK: prokuratura rejonowa Gdańsk-Śródmieście w Gdańsku skierowała do Sądu akt oskarżenia przeciwko mężczyźnie podającemu się za funkcjonariusza Policji (komunikat)

29.09.2017, 13:59aktualizacja: 29.09.2017, 13:59

- PK informuje:

Do zdarzenia doszło 1 sierpnia 2017 roku w Gdańsku. Mężczyzna poruszając się samochodem osobowym z zamontowanym na dachu światłem koloru niebieskiego oraz posługując się lizakiem – białą tarczą z czerwonym wypełnieniem, zatrzymał do kontroli pojazd. Po okazaniu kierowcy odznaki oraz podając się za funkcjonariusza Policji przystąpił do kontroli. Poprosił o dokumenty i poinformował kierującego, że otrzyma mandat, a prawo jazdy zostanie mu zabrane. Kierowca po zauważeniu, że odznaka jest plastikowa zadzwonił na numer alarmowy Policji.

Mężczyzna został zatrzymany. Zabezpieczono również przedmioty, którymi posługiwał się.

Przedstawiono mu zarzut popełnienia czynu z art. 227 k.k. (tj. przywłaszczenie funkcji). Czyn ten zagrożony jest karą grzywny, karą ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Przesłuchany w charakterze podejrzanego nie przyznał się do popełnienia zarzuconemu mu czynu zaprzeczając, że podawał się za funkcjonariusza Policji. Wyjaśnił, że jego zachowanie było za daleko idącą interwencją obywatelską, spowodowaną zachowanie kierującego pojazdem.

Prokurator zastosował wobec podejrzanego środki zapobiegawcze w postaci dozoru Policji oraz poręczenia majątkowego w kwocie 5 tysięcy złotych.

Akt oskarżenia w tej sprawie został skierowany do Sądu Rejonowego Gdańsk-Południe w Gdańsku II Wydział Karny.

mgost/

Data publikacji 29.09.2017, 13:59