Polityka i społeczeństwo

PK: śledztwo w sprawie wypadku polskiego busa pod Calais we Francji (komunikat)

20.06.2017, 18:12aktualizacja: 20.06.2017, 18:12

- PK informuje:

Podkarpacki Wydział Zamiejscowy Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Rzeszowie dziś (20 czerwca 2017 roku) wszczął śledztwo w sprawie katastrofy w ruchu lądowym, do której doszło dziś (20 czerwca 2017 roku) na autostradzie A16 w rejonie miasta Guemps w pobliżu miejscowości Calais we Francji.

Postępowanie prowadzone jest w sprawie sprowadzenia katastrofy w ruchu lądowym poprzez ustawienie przez imigrantów na autostradzie A16 w rejonie miasta Guemps w pobliżu miejscowości Calais we Francji blokady z pni drzew. Zagrażała ona życiu lub zdrowiu wielu osób. W zdarzeniu tym śmierć poniósł kierowca busa posiadającego polskie numery rejestracyjne. Bus ten zderzył się z jednym z samochodów ciężarowych, który przez blokadę został zatrzymany na drodze.

Chodzi o przestępstwo z art. 173 par. 3 kodeksu karnego. Zagrożone jest ono karą od 2 do 12 lat pozbawienia wolności.

Śledztwo zostało wszczęte z urzędu.

kom/ sno/

Data publikacji 20.06.2017, 18:12