Polityka i społeczeństwo

PK: zarzuty korupcyjne dla dwóch byłych funkcjonariuszy służb specjalnych (komunikat)

16.03.2017, 13:32aktualizacja: 16.03.2017, 13:32

- Prokuratura Krajowa informuje:

Śląski Wydział Zamiejscowy Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Katowicach prowadzi śledztwo dotyczące między innymi szeregu przestępstw o charakterze korupcyjnym.

Zatrzymano dwóch mężczyzn

W ramach tego śledztwa, na polecenie prokuratora, agenci katowickiej delegatury CBA zatrzymali dwóch byłych funkcjonariuszy służb specjalnych – Janusza W. i Macieja D. Według ustaleń poczynionych w toku śledztwa mężczyźni wykorzystywali swoje wpływy w instytucjach państwowych, samorządowych, a także w organach ścigania i wymiaru sprawiedliwości. W ten sposób podejmowali się załatwiania różnych spraw urzędowych. W zamian przyjmowali łapówki.

Pierwszy z mężczyzn - Janusz W. – w latach 1973-1990 pracował w Wydziale II Kontrwywiadu SB w Wojewódzkim Urzędzie Spraw Wewnętrznych w Rzeszowie. Od 1990 roku do 1997 roku przeszedł do Delegatury UOP w Rzeszowie. Początkowo pełnił funkcję Naczelnika Kontrwywiadu i Zastępcy Szefa ds. Operacyjnych, a następnie był Zastępcą Szefa ds. Operacyjnych. W ostatnim roku służby został Szefem Delegatury UOP w Rzeszowie. Ze służby odszedł w styczniu 1997 roku i po przejściu na emeryturę założył działalność gospodarczą.

Natomiast drugi z nich - Maciej D. - to były funkcjonariusz ABW i CBA.

Po doprowadzeniu zatrzymanych do siedziby Śląskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Katowicach w dniach 14 i 15 marca 2017 roku prokurator wykonał czynności procesowe z ich udziałem. Polegały one na ogłoszeniu im zarzutów i przesłuchaniu ich w charakterze podejrzanych.

Zarzucono siedem przestępstw

Były dyrektor delegatury UOP w Rzeszowie - Janusz W. – podejrzany jest o popełnienie siedmiu przestępstw, w tym o charakterze korupcyjnym. Z korupcyjnego procederu mężczyzna uczynił sobie stałe źródło dochodów.

Trzy zarzuty dotyczą powoływania się na wpływy w prokuraturach, sądach, policji, urzędach skarbowych, urzędach kontroli skarbowej oraz służbach specjalnych. Podejrzany utwierdzał biznesmena Mariana D. i inne osoby w przekonaniu o istnieniu takich wpływów. Jednocześnie, w zamian za otrzymywane korzyści majątkowe, podejmował się pośrednictwa w załatwieniu różnych spraw biznesmena Mariana D. i innych osób fizycznych i prawnych.

Ponadto Janusz W. powoływał się na wpływy w Państwowej Inspekcji Pracy i Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych w Rzeszowie. Podjął się on pośrednictwa w załatwieniu korzystnego dla ustalonej osoby przebiegu postępowania prowadzonego przez te urzędy. W zamian otrzymał korzyść majątkową w wysokości 5 tysięcy złotych.

Podejrzany powoływał się także na wpływy u Komendanta Powiatowego Policji w Mielcu, Prezesa Sądu Okręgowego w Tarnobrzegu oraz Syndyka Masy Upadłości ustalonej spółki. Podjął się przy tym pośrednictwa w załatwieniu korzystnego dla spółki przebiegu postępowania upadłościowego, bierności Policji wzywanej przez syndyka oraz przychylności sędziego komisarza. W zamian otrzymał korzyść majątkową w kwocie 5 tysięcy złotych oraz obietnicę korzyści majątkowej w kwocie 100 tysięcy złotych.

W przypadkach tych podejrzanemu zarzucono popełnienie przestępstw z art. 230 par. 1 kodeksu karnego w związku z art. 12 kodeksu karnego i art. 65 par. 1 kodeksu karnego.

Janusz W. podejrzany jest także o nakłanianie ustalonej osoby do składania fałszywych zeznań (art. 18 par. 2 kodeksu karnego w związku z art. 233 par. 1 kodeksu karnego) oraz pranie brudnych pieniędzy w kwocie nie mniejszej niż 120 tysięcy 600 złotych (art. 299 par. 1 kodeksu karnego w związku z art. 12 kodeksu karnego).

Wczoraj (15 marca 2017 roku) na wniosek prokuratora ze Śląskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Katowicach Sąd tymczasowo aresztował podejrzanego Janusza W. na okres trzech miesięcy.

Korzyść majątkowa została przyjęta

Byłemu funkcjonariuszowi ABW i CBA - Maciejowi D. – prokurator zarzucił popełnienie przestępstwa powoływania się na wpływy w zamian za korzyści majątkowe. Od biznesmena Mariana D. przyjął on korzyści majątkowe w łącznej kwocie nie mniejszej niż 12 tysięcy złotych. Chodzi o przestępstwo z art. 228 par. 1 kodeksu karnego w związku z art. 12 kodeksu karnego i art. 65 par. 1 kodeksu karnego.

Podejrzany przyznał się do popełnienia zarzucanego mu czynu i złożył wyjaśnienia.

Wobec Macieja D. prokurator zastosował środki zapobiegawcze o charakterze wolnościowym - poręczenie majątkowe w kwocie 30 tysięcy złotych oraz zakaz opuszczania kraju połączony z zatrzymaniem paszportu.

Sprawa ma charakter rozwojowy. Nie można wykluczyć dalszych zatrzymań i zarzutów.

kom/ mż/

Data publikacji 16.03.2017, 13:32