Polityka i społeczeństwo

Startuje program Interreg Polska–Saksonia 2021-2027

20.09.2022, 13:37aktualizacja: 03.10.2022, 16:12

European Communities, 2006
Komisja Europejska zatwierdziła Program współpracy Interreg Polska–Saksonia 2021-2027. Będzie nim zarządzać Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej. Do wykorzystania jest około 56,3 mln euro.

Program jest odpowiedzią na potrzeby i wyzwania polsko-saksońskiego pogranicza. Wsparcie finansowe otrzymają projekty ukierunkowane na:

• adaptację do zmian klimatu,
  • edukację, kulturę i turystykę,
  • integrację mieszkańców,
  • współpracę instytucji i obywateli z Polski i z Saksonii.

"Jest to pierwszy z trzech programów Interreg pomiędzy Polską a Niemcami na lata 2021-2027 przyjęty przez Komisję Europejską. Start nowej edycji programu oznacza, że wnioskodawcy będą mogli niebawem ubiegać się o dofinansowanie dla swoich partnerskich projektów. Przed nami otwierają się kolejne możliwości, aby pokonywać bariery rozwojowe." - powiedział minister Grzegorz Puda

Minister podkreślił, że współpraca transgraniczna między Polską i Saksonią z programu Interreg ma już blisko 20-letnią tradycję.

"Cieszę się, że dzięki nowym inicjatywom polsko-niemieckie pogranicze będzie jeszcze bardziej przyjazne środowisku, otwarte na edukację, kulturę, turystykę, dialog mieszkańców
i instytucji."

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP