Polityka i społeczeństwo

Sześć polskich uczelni włącza się w organizację w Polsce EuroSkills 2023

05.04.2022, 10:30aktualizacja: 05.04.2022, 11:26

Fot. PAP/M. Kmieciński (1)
Sześć kolejnych polskich uczelni wyższych przystąpiło 31 marca do Koalicji na rzecz WorldSkills oraz organizacji w Polsce EuroSkills 2023, tzw. branżowej Olimpiady. Nowymi sygnatariuszami są: Akademia Leona Koźmińskiego, Politechnika Łódzka, Politechnika Krakowska, Uniwersytet Jagielloński, Politechnika Lubelska i Politechnika Białostocka. „Wszyscy skorzystają, wszyscy wygrają” - mówi dr Paweł Poszytek, dyrektor generalny Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji, oficjalny delegat WorldSkills Poland.

Umowy zostały podpisane przez rektorów uczelni 31 marca we Wrocławiu podczas Konferencji „Studenci Zagraniczni w Polsce 2022”, zorganizowanej przez Fundację Edukacyjną „Perspektywy”. Nowi sygnatariusze dołączyli do Koalicji, do której należą już: Fundacja Edukacyjna „Perspektywy”, Polska Izba Gospodarcza Zaawansowanych Technologii, Politechnika Poznańska, Akademia Górniczo-Hutnicza, Politechnika Śląska, DMG Mori sp. z o.o. oraz Grupa Azoty S.A.

„Każda uczelnia będzie mogła pokazać swój potencjał, też wpisać się w rozwój danej branży nie tylko w kraju, ale i w Europie, pokazać się różnym partnerom zagranicznym, a więc ta współpraca odzwierciedla model win-win, czyli wszyscy tutaj skorzystają, wszyscy wygrają” - mówił dr Paweł Poszytek.

W opinii prof. dr hab. inż. Arkadiusza Mężyka, rektora Politechniki Śląskiej, EuroSkills 2023 przyczyni się do większej rozpoznawalności naszych szkół, do zwiększenia umiędzynarodowienia w polskim szkolnictwie i jest wielką szansą dla Polski na wypromowanie szkolnictwa zawodowego na różnych poziomach.

„Udział w programie WorldSkills to pokazanie, że nasze szkolnictwo jest nowoczesne, że mamy bardzo dobrych kandydatów, bardzo dobrych studentów i bardzo dobrych uczniów. Sukces w tych zawodach to ogromna promocja, która przyciągnie kandydatów z całego świata do polskich szkół, w tym również do szkół wyższych” - podkreślił Arkadiusz Mężyk.

Również Politechnika Poznańska promuje program WorldSkills wśród uczelni technicznych - i nie tylko. Uczelnia współpracuje także ze szkołami średnimi ogólnokształcącymi i technicznymi.

„Program WorldSkills jest uzupełnieniem działalności, którą realizujemy w zakresie praktycznej realizacji postępu w edukacji, w kompetencjach. Te umiejętności będą bardzo wymierne, utylitarne, będą łączyły się też z kompetencjami miękkimi, bo będzie praca w grupach, zespołowa konkurencja – no, będzie można też poznać obywateli świata” - zaznaczył prof. dr hab. inż. Teofil Jesionowski, rektor Politechniki Poznańskiej.

Dr Paweł Poszytek wskazał, że uczelnie, które dołączają do koalicji, będą obejmować patronat nad poszczególnymi konkurencjami w zawodach EuroSkills i WorldSkills - najbliższe Mistrzostwa Świata odbędą się już w październiku 2022 r. w Szanghaju.

„Akademia Górniczo-Hutnicza z Krakowa, jeden z pierwszych sygnatariuszy, objęła opieką merytoryczną konkurencję dotyczącą integrowania systemów informatycznych i komputerowych oraz systemów robotycznych” - wyjaśnił.

Również Politechnika Poznańska zgłosiła akces do czynnego udziału w organizacji EuroSkills 2023. „Co do wyboru dyscypliny będziemy jeszcze dyskutować - czy to będzie sztuczna inteligencja, czy cyberbezpieczeństwo, automatyka, robotyka, czy inżynieria materiałowa” - mówił prof. Teofil Jesionowski.

EuroSkills 2023 to pierwsze wielkie wydarzenie międzynarodowe przeniesione z Rosji do Polski ze względu na wojnę na Ukrainie. Pierwotnie zawody EuroSkills miały odbyć się w Sankt Petersburgu, jednak organizacja WorldSkills Europe - operator konkursu, zdecydowała o odebraniu wydarzenia WorldSkills Russia. O możliwość zorganizowania u siebie „branżowej olimpiady” konkurowały Polska, Niemcy i Luksemburg. Stowarzyszenie WorldSkills Europe wybrało polską ofertę. Aktualnie trwa wybór miasta - gospodarza zawodów EuroSkills we wrześniu 2023 r.

Prof. dr hab. Piotr Stepnowski, rektor Uniwersytetu Gdańskiego wskazał, iż patrząc na korzyści z organizacji tak prestiżowych zawodów w Polsce, należy spojrzeć na perspektywę wielowymiarową.

„Z jednej strony jest to doraźna promocja miasta dla potencjalnych kandydatów na studia czy osób, które mogą w nim zamieszkać i podjąć pracę. Z drugiej strony jest to olbrzymia szansa do pokazania światu, że nasze uczelnie są silne, na wskroś nowoczesne, umiędzynarodowione i niemające kłopotów, żeby współuczestniczyć w zaledwie w części akademickim wydarzeniu” - powiedział prof. Piotr Stepnowski.

EuroSkills we wrześniu 2023 r. - to 50 konkurencji branżowych i kilkanaście tysięcy młodych osób z całej Europy, a przez całą, trwającą 3 dni imprezę, przewinie się prawdopodobnie ok. 100 tys. osób.

WorldSkills i EuroSkills to największe na świecie i w Europie konkursy umiejętności zawodowych. W konkursach biorą udział wyłonieni w krajowych eliminacjach młodzi (18-25 lat) przedstawiciele branż w sześciu obszarach zawodowych: technologia informacji i komunikacji, produkcja i inżynieria, technologia budownictwa, transport i logistyka, usługi społeczne i osobiste, sztuka i moda.

Operatorem polskiej reprezentacji i zawodów jest Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji (FRSE). Rywalizacji towarzyszą rozmaite prezentacje, pokazy, wystawy, konferencje i seminaria branżowe.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo