Polityka i społeczeństwo

W planie prac PE: paszport szczepionkowy, szybsza procedura autoryzacji szczepionek oraz zakaz rolnictwa klatkowego

12.04.2021, 12:40aktualizacja: 12.04.2021, 12:44

© European Union 2019 - Source : EP
Paszport szczepionkowy, szybsza procedura autoryzacji szczepionek COVID-19 oraz zakaz rolnictwa klatkowego znalazły się w planie prac komisji Parlamentu Europejskiego w rozpoczynającym się tygodniu.

Cyfrowy zielony certyfikat (paszport szczepionkowy)

Europosłowie w komisji wolności obywatelskich (LIBE) po raz pierwszy przedyskutują z Komisją Europejską ostatnią propozycję w sprawie cyfrowego zielonego certyfikatu, który ma ułatwić podróż między państwami członkowskimi UE podczas pandemii COVID-19. Certyfikat nazywany jest też paszportem szczepionkowym. Eurodeputowani omówią również konsekwencje certyfikatu dla obywateli w zakresie ochrony prywatności danych, z pomocą od Europejskiego Inspektora Ochrony Danych oraz Europejskiej Rady Ochrony Danych. Posiedzenie komisji rozpocznie się we wtorek o godz. 10:30.

Szybsza procedura wydawania zezwoleń na stosowanie zaadaptowanych szczepionek COVID-19

Komisja Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności (ENVI) omówi nową procedurę mającą na celu ułatwienie i przyspieszenie ogólnounijnego zatwierdzania dostosowanych szczepionek przeciwko wariantom COVID-19. Debata na ten temat odbędzie się w czwartek rano, natomiast głosowanie - w piątek rano.

Zakaz rolnictwa klatkowego

Europejska Inicjatywa Obywatelska (ECI) dotycząca ogólnounijnego zakazu trzymania zwierząt hodowlanych w klatkach zostanie przedyskutowana podczas wysłuchania publicznego przez posłów do PE, przedstawicieli innych unijnych instytucji, ekspertów oraz organizatorów europejskiej inicjatywy obywatelskiej , która zabezpieczyła prawie 1,4 mln sygnatariuszy. Wysłuchanie rozpocznie się w czwartek od godz. 09:00.

Briefing prasowy na temat sztucznej inteligencji

W środę od godz. 10:00 posłowie sprawozdawcy do PE poinformują i odpowiedzą na pytania dziennikarzy na temat najnowszych rezolucji PE w sprawie sztucznej inteligencji. Briefing odbędzie się nieco ponad tydzień przed planowanym na 21 kwietnia przedstawieniem przez Komisję Europejską wniosku legislacyjnego w sprawie sztucznej inteligencji.

kic/

Źródło informacji: EuroPAP News

Materiał powstał w ramach projektu EuroPAP News, realizowanego przez Polską Agencję Prasową przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej za pośrednictwem dotacji Parlamentu Europejskiego

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE