Polityka i społeczeństwo

Wielkopolskie szpitale po raz kolejny korzystają z unijnego wsparcia

12.07.2023, 17:00aktualizacja: 12.07.2023, 17:00

Fot. KE
Blisko 50 mln zł trafiło do trzech uniwersyteckich szpitali w Poznaniu, a kolejne 25 milionów do ośmiu wielkopolskich szpitali powiatowych. Marszałek Marek Woźniak podpisał właśnie z dyrektorami placówek leczniczych umowy na dofinansowanie z Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020.

Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Poznaniu, Ginekologiczno-Położniczy Szpital Kliniczny im. Heliodora Święcickiego Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu oraz Ortopedyczno-Rehabilitacyjny Szpital Kliniczny im. Wiktora Degi Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu - to poznańskie szpitale, które łącznie otrzymają blisko 50 milionów złotych dofinansowania z Funduszy Europejskich.

„To ważne umowy, ponieważ dotyczą istotnych zakupów, zwłaszcza w okresie popandemicznym. Robiliśmy wszystko, aby zgromadzić jak najwięcej wolnych środków finansowych i ulokować je w opiece zdrowotnej i się nam udało. Więc 28 szpitali w Wielkopolsce otrzyma wsparcie finansowe o wartości blisko 140 milionów złotych. Z tego wsparcia skorzystają szpitale, którymi opiekują się różne podmioty - od Uniwersytetu Medycznego, przez samorząd województwa, po samorządy powiatowe - tłumaczył marszałek. - Wsparcie dla szpitali klinicznych jest kluczowe, ponieważ to w tych miejscach opieka zdrowotna funkcjonuje na najwyższym poziomie wiedzy medycznej” - dodał Woźniak.

Najwyższe dofinansowanie otrzymał Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Poznaniu. Kwota ponad 38 mln zł pozwoli na zakup aparatury medycznej i wyposażenia oraz oprogramowania do zarządzania blokami operacyjnymi, umożliwiającego przesłanie obrazu z aparatury medycznej na dowolny monitor czy wyświetlacz. W szpitalu wkrótce mają się też pojawić m.in. zestawy do laparoskopii czy aparaty RTG i USG, ale i centrale monitorujące funkcje życiowe, aparaty do znieczulenia, śródoperacyjny tomograf, diatermia elektrochirurgiczna, stół operacyjny i łóżka anestezjologiczne.

Na potrzeby Ginekologiczno-Położniczego Szpitala Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu władze województwa przekazały 8 mln zł z unijnych środków. Jak podkreślił prorektor UM prof. Zbigniew Krasiński, Wielkopolska może być przykładem dla całego kraju w jaki sposób należy podchodzić do opieki zdrowotnej w regionach.

„Struktura własnościowa szpitali jest bardzo różna, w naszym przypadku działało to na niekorzyść uniwersytetu, który był zawsze centralnie finansowany. Jednak pan marszałek wielokrotnie pokazał, że zdrowie jest apolityczne” - dodał prof. Krasiński.

Z Funduszy Europejskich skorzystają też szpitale powiatowe. To placówki w Pleszewie, Śremie, Słupcy, Czarnkowie, Nowym Tomyślu, Szamotułach, Jarocinie i Chodzieży.

W tym przypadku największe dofinansowanie (ponad 9,1 mln zł) otrzyma Pleszewskie Centrum Medyczne na doposażenie placówki w nowoczesny sprzęt medyczny. Lista zakupów obejmuje kilkadziesiąt pozycji; sprzęt trafi m.in. do oddziałów ortopedycznego i anestezjologii oraz na blok operacyjny i do pracowni RTG.

Jak wylicza urząd marszałkowski, tylko w ramach WRPO 2014-2020 do wszystkich wielkopolskich szpitali w ostatnich latach łącznie trafiło 670 mln zł. Środki, które teraz zasilą rozwój placówek zdrowia, są efektem zwiększenia alokacji na działanie pn. „Inwestycje w infrastrukturę zdrowotną i społeczną”.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 12.07.2023, 17:00