Polityka i społeczeństwo

Zlecone: Debata "Jak zreformować sądy powszechne?"

14.10.2010, 15:01aktualizacja: 14.10.2010, 15:01

Wolters Kluwer Polska i Helsińska Fundacja Praw Człowieka mają zaszczyt zaprosić na debatę "Jak zreformować sądy powszechne?". Debatą pragniemy zainicjować cykl spotkań poświęconych wymiarowi sprawiedliwości, organizowanych w ramach nowego programu Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka - Monitoring procesu legislacyjnego w obszarze wymiaru sprawiedliwości.

Rada Ministrów prowadzi zaawansowane prace nad nowelizacją prawa o ustroju sądów powszechnych, którym towarzyszy ożywione zainteresowanie środowisk prawniczych. Przygotowywane przez Ministerstwo Sprawiedliwości zmiany znacznie wpłyną na sposób funkcjonowania wymiaru sprawiedliwości. W trosce o kształt tej reformy organizatorzy przygotowują debatę z udziałem:

- sędziego Jacka Czaji, podsekretarza stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości,

- sędziego Łukasza Piebiaka, z Sądu Rejonowego dla W-wy Śródmieścia, członka zarządu SSP Iustitia,

- sędziego Dariusza Wysockiego, z Sądu Okręgowego w Płocku,

- sędziny Teresy Flemming-Kuleszy, z Sądu Najwyższego,

- adw. Bartosza Krużewskiego, z kancelarii Clifford Chance.

Moderator: Adam Bodnar z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka.

Debata odbędzie się 19 października 2010 r. w godzinach 11.00-14.00 w sali konferencyjnej Wolters Kluwer Polska (Warszawa, ul. Płocka 5a).

Debata będzie transmitowana na żywo na stronie internetowej http://www.lex.pl/legislacja.

Organizatorzy przewidują także uruchomienie chatu, na którym będzie można zadawać pytania i zamieszczać indywidualne komentarze do wypowiedzi uczestników debaty.

Prosimy o potwierdzenie obecności do 18 października na adres: legislacja@hfhr.org.pl.

Dalsze informacje znajdą Państwo także pod adresem: http://www.hfhrpol.waw.pl/legislacja.

Plik graficzny dotyczący tej informacji prasowej znajduje się na portalu Serwisu Informacji Zleconych pod adresem http://siz.pap.pl.

Szczegółowe informacje:

Artur Pietryka