Polityka i społeczeństwo

Zmodernizowano miejsce do sportu i rekreacji w Tuchowie dzięki środkom unijnym

10.09.2022, 07:00aktualizacja: 03.10.2022, 16:41

Fot. malopolska.pl
W sobotę 10 września w Tuchowie, odbyło się otwarcie boisk sportowych wraz ze ścieżką rekreacyjną. Na sześcioletni projekt gmina otrzymała dofinansowanie unijne w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 w kwocie ponad 4 mln zł.

W ramach drugiego etapu realizacji projektu „Przebudowa stadionu MKS Tuchovia wraz z zagospodarowaniem „Skałki” w celu utworzenia ścieżki rekreacyjnej”, rozbudowany został budynek stanowiący zaplecze terenów rekreacyjnych.

Powstały dwa boiska ze sztuczną trawą oraz miejsce do gry w siatkówkę plażową. Ponadto utworzono 26 miejsc parkingowych, w tym dla osób z niepełnosprawnością, oraz zagospodarowano teren przy obiektach sportowych.

„Dzięki środkom unijnym każdego dnia obserwujemy, jak zmienia się nasze najbliższe otoczenie. Fundusze Europejskie oraz współpraca z władzami lokalnymi pozwalają nam realizować projekty, które są najistotniejsze z punktu widzenia mieszkańców” – napisał w okolicznościowym liście Marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski.

Celem RPO, wykorzystującego środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego i Europejskiego Funduszu Społecznego, jest zwiększenie konkurencyjności województwa małopolskiego oraz poprawa warunków życia jego mieszkańców poprzez wdrożenie zasad zrównoważonego rozwoju.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 10.09.2022, 07:00