Prezydent podpisał ustawę dot. porozumienia klimatycznego ONZ

06.10.2016, 19:31aktualizacja: 06.10.2016, 19:31

Prezydent Andrzej Duda podpisał w czwartek ustawę upoważniającą głowę państwa do ratyfikacji porozumienia klimatycznego ONZ. Umowa klimatyczna zobowiązuje państwa m.in. do ograniczania emisji CO2, walki ze zmianami klimatycznymi i globalnym ociepleniem.

Ustawę w czwartek uchwalił Sejm, a Senat nie zaproponował do niej poprawek.

Resort środowiska podkreśla, że porozumienie klimatyczne ONZ mówi nie tylko o redukcji emisji gazów cieplarnianych, ale również o roli pochłaniania dwutlenku węgla m.in. przez lasy oraz specyfice poszczególnych państw.

Umowa wprowadza bowiem nową koncepcję neutralności klimatycznej, polegającą na dążeniu do zbilansowania emisji gazów cieplarnianych z ich pochłanianiem, również przez lasy, w miejsce proponowanej dotychczas przez niektóre strony całkowitej dekarbonizacji gospodarek.

Głównym celem porozumienia klimatycznego ONZ jest utrzymanie wzrostu globalnych średnich temperatur na poziomie znacznie mniejszym niż 2 stopnie Celsjusza w stosunku do epoki przedindustrialnej i kontynuowanie wysiłków na rzecz ograniczenia wzrostu temperatur do 1,5 stopnia.

Jeszcze przed konferencją w Paryżu państwa złożyły dobrowolne zobowiązania ws. redukcji emisji gazów cieplarnianych w latach 2020-2030. Unia Europejska zobowiązała się m.in. do 40-proc. ograniczenia emisji CO2 w stosunku do 1990 r.

W czwartek UE oraz 10 państw przekazały dokumenty ratyfikacyjne Sekretarzowi Generalnemu ONZ. Koalicja Klimatyczna podkreśla, że oznacza, to iż wymogi formalne zostały spełnione i porozumienie paryskie wejdzie w życie 4 listopada br., tuż przed szczytem klimatycznym w Marrakeszu.

Umowę ratyfikowały 73 państwa oraz UE, odpowiadające łącznie za 58,82 proc. globalnych emisji. (PAP)

mick/ amac/ itm/

Data publikacji 06.10.2016, 19:31