Producenci drobiu: jaja są bardzo korzystne dla zdrowia

12.04.2020, 13:43aktualizacja: 12.04.2020, 13:43

Zgodnie z najnowszą wiedzą naukową, fani jajek mogą się nimi zajadać bez obaw, ponieważ nie ma drugiego takiego pokarmu, który z punktu widzenia potrzeb naszego organizmu byłby tak bliski ideału – przekonuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Zdaniem ekspertów informacje, że cholesterol zawarty w żółtku jaja jest szkodliwy dla naszego zdrowia jest mitem, który nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Jaja są ważne dla naszego zdrowia. Konsumenci regularnie spożywając jaja, mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia, nadciśnienia i schorzeń neurodegradacyjnych – komentuje prof. Monika Michalczuk z Instytutu Nauk o Zwierzętach SGGW w Warszawie.

Jak zaznacza dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz Katarzyna Gawrońska, pojawiły się i takie badania, które właśnie w spożyciu jaj dostrzegły szansę lepszej gospodarki glukozą. Spożycie jaj może być istotnym czynnikiem wspierającym walkę z demencją. Nowe naukowe dowody sugerują, że jaja odgrywają istotną rolę w ochronie mózgu w procesie starzenia.

Najważniejszymi składnikami jaj są kwasy tłuszczowe, cholina, lecytyna, minerały i witaminy, zwłaszcza witaminy z grupy B, w tym B12, jak również witamina A, D i E. Regularne spożywanie jaj chroni nas przed niedoborem ważnych dla funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Jaja są bogatym źródłem ksantofili, przydatnych szczególnie w okresie świątecznym, gdy przygotowujemy majonez, makarony, czy pieczemy ciasta.

Białko jaja kurzego uznane zostało przez organizację FAO/WTO za międzynarodowy wzorzec składu aminokwasowego. (PAP)

autor: Anna Wysoczańska

awy/ dym/