Sejm przerwał głosowania poprawek do budżetu, ciąg dalszy - w piątek wieczorem

29.01.2016, 08:43aktualizacja: 29.01.2016, 08:43

Sejm rozparzył w nocy z czwartku na piątek blisko jedną trzecią z około 300 poprawek do budżetu na 2016 r., nie przyjmując żadnej z nich. Chwilę przed godziną 2 w nocy głosowania przerwano; mają być kontynuowane w piątek wieczorem.

Przed głosowaniem nad budżetem, które zaczęło się ok. 23.30, marszałek Sejmu Marek Kuchciński poinformował, że wycofana została poprawka PiS przeznaczająca 20 mln zł na Wyższą Szkołę Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu.

W czwartek pozytywnie zaopiniowała ją komisja finansów publicznych. Przewidywała ona obcięcie wydatków na kulturę i ochronę dziedzictwa narodowego o 20 mln zł. Połowa tej kwoty miała dotyczyć dotacji i subwencji w tzw. pozostałych zadaniach w zakresie kultury, a połowa - wydatków na teatry.

Uzyskane w ten sposób oszczędności miałyby być przeznaczone na wydatki majątkowe i bieżące w rezerwie celowej "Środki na realizację zadań Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu".

Wycofana została także poprawka PiS, która przesuwała 2 mln zł z wydatków resortu kultury na ochronę zabytków i opiekę nad zabytkami do budżetu województwa podkarpackiego. Pieniądze te miałyby powiększyć wydatki na konserwację, renowację, modernizację i adaptację zabytków w Przemyślu, Przeworsku, Jarosławiu i Sanoku.

Chwilę przed 2 w nocy Kuchciński zarządził przerwę w głosowaniu, informując, że Sejm powróci do niego w piątek po zakończeniu merytorycznych punktów posiedzenia, czyli w godzinach wieczornych.

Poprawek do projektu budżetu państwa na 2016 r. zgłoszonych w środę podczas drugiego czytania oraz wniosków mniejszości, czyli poprawek odrzuconych przez komisję finansów publicznych po pierwszym czytaniu, w sumie było ok. 300.

Jak dotąd posłowie nie zgodzili się na wprowadzenie do projektu żadnej z nich. (PAP)

mmu/ luo/ ago/ son/

Data publikacji 29.01.2016, 08:43