Singapurskie biuro własności intelektualnej zamierza przyznać patent firmie Merck na technologię CRISPR

20.12.2017, 09:52aktualizacja: 20.12.2017, 09:52

<ul>
<li>Patent obejmuje pomyślną integrację zewnętrznej sekwencji DNA z chromosomem komórek eukariotycznych z zastosowaniem CRISPR.</li>
<li>Czwarty patent na technologię CRISPR firmy Merck; podobne patenty przyznały już Europejskie, Australijskie i Kanadyjskie Biura Patentowe.</li>
<li>Merck zamierza przyznawać licencje na korzystanie z patentów na CRISPR zainteresowanym stronom trzecim.</li>
</ul>

DARMSTADT, Niemcy, 19 grudnia 2017 r. /PRNewswire/ - Wiodąca w zakresie nauki i rozwiązań technologicznych firma Merck ogłosiła, że Biuro Własności Intelektualnej w Singapurze wydało oświadczenie o kwalifikacji do przyznania patentu w związku z wnioskiem patentowym firmy Merck dotyczącym technologii CRISPR wykorzystywanej w metodzie integracji genetycznej w komórkach eukariotycznych.

Zdjęcie - http://mma.prnewswire.com/media/620848/Merck.jpg

„Oświadczenie o kwalifikacji patentowej wydane przez singapurskie biuro odnośnie technologii integracji CRISPR firmy Merck jest kolejnym potwierdzeniem naszej własności intelektualnej w tym zakresie – skomentował Udit Batra zasiadający w zarządzie firmy Merck oraz główny dyrektor wykonawczy oddziału Life Science. - Wyglądamy podobnych decyzji w związku z wnioskami patentowymi złożonymi w innych krajach, a tymczasem współpracujemy ze społecznością naukową w celu opracowania nowych terapii” - dodał dyrektor.

Firma Merck udziela pozwoleń na korzystanie z podstawowych patentów dotyczących integracji w zastosowaniach takich, jak podstawowe badania naukowe, biotechnologia rolnicza i lecznictwo.

Nowy singapurski patent podstawowy zatytułowany „CRISPR-BASED GENOME MODIFICATION AND REGULATION" obejmie integrację chromosomów, czyli przecinanie sekwencji chromosomów w komórkach eukariotycznych, na przykład roślinnych czy ssaków, a następnie wprowadzanie zewnętrznej sekwencji DNA lub DNA dawcy do komórek za pomocą CRISPS. Naukowcy będą w stanie podmieniać fragmenty objęte mutacją związaną z chorobą na zdrowe, funkcjonalne sekwencje. Metoda ta będzie szczególnie ważna w tworzeniu modeli chorób i przeprowadzaniu terapii genowej. Ponadto naukowcy będą mogli wykorzystywać metodę do wprowadzania genów trans do oznaczania endogennych białek w celu naocznego śledzenia procesów w komórkach.

Technologia edycji genomu CRISPS, która umożliwia dokładną modyfikację chromosomów w żywych komórkach przyczynia się do powstania opcji leczenia najpoważniejszych chorób na świecie. Zastosowania technologii CRISPS będą różnorakie, od identyfikacji genów powiązanych z rakiem i występowaniem rzadkich chorób po odwracanie mutacji prowadzących do utraty wzroku.

Po przyznaniu patentu w Singapurze technologia integracji CRISPR firmy Merck będzie objęta ochroną na tym obszarze, tym samym rozbudowując portfel patentów firmy. Firma Merck złożyła także wnioski patentowe odnośnie technologii CRISPR w USA, Brazylii, Chinach, Indiach, Izraelu, Japonii i Korei Południowej. W czerwcu 2017 r. Australijskie Biuro Patentowe przyznało firmie Merck pierwszy patent na technologię CRISPR, a podobne decyzje wydały następnie Europejskie i Kanadyjskie Biura Patentowe.

Mając na koncie 12 lat doświadczenia na polu edycji genomu, firma Merck jako pierwsze przedsiębiorstwo zaoferowała niestandardowe molekuły w edycji genomu (introny w grupie II prowadzone przez RNA TargeTron™ i nukleotydy palców cynkowych CompoZr™), tym samym przyspieszając rozpowszechnianie technik wśród badaczy na całym świecie. Merck jako pierwsza firma rozpoczęła produkcję bibliotek CRISPR obejmujących cały genom ludzki, przyspieszając opracowywanie leków przez umożliwienie naukowcom dogłębniejszego badania przyczyn występowania chorób.

Firma Merck uznaje potencjalne korzyści płynące z prowadzenia odpowiednio opracowanych badań nad edycją genomu ze względu na potencjalnie przełomowe możliwości tego typu leczenia. Dlatego też firma Merck popiera prowadzenie badań nad edycją genomu z zachowaniem odpowiednich zastrzeżeń etycznych i prawnych. Firma powołała Panel Doradczy do spraw Bioetyki przy Merck w celu pozyskiwania odpowiednich porad dotyczących badań, w które zaangażowana jest firma Merck, w tym badań dotyczących edycji genomu oraz wykorzystujących tę technikę.

Wszystkie komunikaty informacyjne firmy Merck są przekazywane przy pomocy poczty e-mail oraz udostępniane na stronie firmy. Aby dokonać rejestracji w trybie online, zmienić wybór lub przerwać korzystanie z usługi należy udać się na stronę www.merckgroup.com/subscribe.

O Merck

Merck jest wiodącą firmą naukowo-technologiczną w zakresie służby zdrowia, nauk przyrodniczych i wydajności materiałów. Około 50 000 pracowników firmy zajmuje się opracowywaniem rozwiązań technologicznych zwiększających żywotność i jakość życia - od terapii biofarmaceutycznych w leczeniu raka lub stwardnienia rozsianego, najnowocześniejszych systemów w zakresie badań naukowych i produkcji do ciekłych kryształów w smartfonach i telewizorach LCD. W 2016 r. sprzedaż firmy Merck wyniosła 15 mld euro w 66 krajach.

Założona w 1668 roku firma Merck jest najstarszą na świecie firmą farmaceutyczną i chemiczną, a rodzina założycieli pozostaje właścicielem większościowym tej notowanej na giełdzie grupy korporacyjnej. Firma posiada globalne prawa do nazwy i marki firmy Merck, jedyne wyjątki to Stany Zjednoczone i Kanada, gdzie firma działa jako EMD Serono, MilliporeSigma i EMD Performance Materials.

Źródło: Merck

Data publikacji 20.12.2017, 09:52