Tchórzewski: projekt ustawy o rynku mocy jeszcze w 2016 r. w Sejmie

15.09.2016, 12:47aktualizacja: 15.09.2016, 12:47

Minister energii Krzysztof Tchórzewski zapowiedział w czwartek, że jeszcze w tym roku do Sejmu ma trafić rządowy projekt ustawy dotyczący rynku mocy.

"Biorąc pod uwagę cały system uzgodnień, tak przyspieszamy, aby projekt ustawy trafił do Sejmu jeszcze w tym roku" - powiedział w dziennikarzom minister Tchórzewski. Szef resortu uczestniczy w międzynarodowej konferencji i wystawie Nafta-Gaz-Chemia 2016.

Na początku lipca resort energii przedstawił założenia projektu ustawy w tej sprawie. Minister Krzysztof Tchórzewski mówił wówczas, że nowa ustawa o rynku mocy mogłaby zostać przyjęta jeszcze w tym roku, tak by nowe rozwiązania mogły zacząć obowiązywać od 2017 r.

Rynek mocy ma zwiększyć bezpieczeństwo systemu energetycznego w Polsce, gdyż w polskiej energetyce przyrost mocy nie gwarantuje długofalowo bezpieczeństwa systemu. Nowy mechanizm ma wspierać inwestycje w wysokosprawną energetykę konwencjonalną i wynagradzać wytwórców energii za utrzymywanie dyspozycyjności.

Pierwsza aukcja w ramach rynku mocy miałaby zostać przeprowadzona na początku nowego roku, a zakontraktowana w ten sposób energia pojawiłaby się w systemie w 2021 r. W ramach rynku przeprowadzane będą aukcje mocy. Aukcja główna przeprowadzana będzie na cztery lata przed fizyczną dostawą energii. Z kolei aukcja dodatkowa przeprowadzana ma być na rok przed dostawą.(PAP)

drag/ aop/ jzi/

Data publikacji 15.09.2016, 12:47