UOKiK: 40 mln zł kary za nieuczciwe reklamy dla Cyfrowego Polsatu i Polkomtelu

01.02.2017, 12:02aktualizacja: 01.02.2017, 12:02

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów nałożył ponad 40 mln zł kary za nieuczciwe reklamy na Cyfrowy Polsat i Polkomtel - poinformował w środę UOKiK w komunikacie.

Według UOKiK kampanie reklamowe Cyfrowego Polsatu i Polkomtelu dotyczące oferty smartDOM i Power LTE wprowadzały w błąd. UOKiK oprócz nałożenia kary finansowej na spółki nakazał też emisję informacji o naruszeniu praw konsumentów w telewizji i publikację decyzji na stronach internetowych.

Jak podaje urząd, napływały do niego skargi konsumentów dotyczące dwóch kampanii reklamowych ofert smartDOM i Power LTE, czyli pakietu usług Cyfrowego Polsatu i Polkomtelu. Skargi dotyczyły reklam prezentowanych latem 2014 roku w prasie, mediach elektronicznych i na bilboardach pod hasłem "Power LTE - Internet LTE bez limitu danych". Następnie, przed Bożym Narodzeniem, spółki emitowały reklamy telewizyjne, które sugerowały, że pakiet usług wraz ze smartfonem, tabletem i telewizorem można uzyskać za 61 zł miesięcznie.

UOKiK dostawał od konsumentów sygnały o tym, że mniej więcej po miesiącu użytkowania internet znacząco spowalnia, a za tablet i telewizor trzeba dodatkowo płacić.

Postępowania Urzędu wobec obu spółek potwierdziły te sygnały.

Za naruszenie zbiorowych interesów konsumentów Prezes UOKiK nałożył kary finansowe w łącznej wysokości 40,4 mln zł (30,7 mln zł na Polkomtel i 9,7 mln zł na Cyfrowy Polsat).

Prezes UOKiK nakazał ponadto Cyfrowemu Polsatowi i Polkomtelowi emisję ogłoszeń o wprowadzeniu konsumentów w błąd. Przez 30 dni mają być emitowane w telewizji, pięć razy dziennie w paśmie wieczornym. W ogłoszeniach tych spółki mają obowiązek poświecić każdemu z naruszeń co najmniej po 15 sekund. Decyzje nie są ostateczne, przedsiębiorcy mogą odwołać się do sądu.(PAP)

pif/ amac/

Data publikacji 01.02.2017, 12:02