Wiceminister infrastruktury: pierwsze Pendolino z Wi-Fi jeszcze w tym roku

28.08.2018, 17:19aktualizacja: 28.08.2018, 17:19

Pierwsze składy Pendolino Express InterCity Premium z zamontowaną łącznością bezprzewodową Wi-Fi wyjadą na tory jeszcze w tym roku - powiedział wiceminister infrastruktury. PKP Intercity i firma Alstom podpisały umowę na montaż internetu w Pendolino.

"Dzięki podpisanej właśnie umowie na montaż urządzeń Wi-Fi w 20 składach Pendolino, jeszcze w tym roku na tory wyjadą pierwsze składy Express InterCity Premium (EIP) z dostępem do bezprzewodowego internetu" – powiedział wiceminister infrastruktury Andrzej Bittel.

Prezes PKP Intercity Marek Chraniuk wskazał, że montaż Wi-Fi rozpocznie się we wrześniu. W tym roku w łączność tego typu wyposażone będą dwa składy. "Planujemy, że montaż Wi-Fi we wszystkich pociągach Pendolino zakończy się do końca listopada 2019 roku" - podał.

Chraniuk dodał, że "przy montażu spółka musi uwzględnić popyt na usługę przewozu pasażerów". "Montaż Wi-Fi nie może zakłócać procesu przewozowego" - powiedział. "Intercity Premium cieszy się dużym powodzeniem. Około 4 mln pasażerów rocznie korzysta z pociągów Pendolino, więc harmonogram został tak przygotowany, żeby uwzględniał cykle przewozowe w spółce" - wyjaśnił.

PKP Intercity wyda na montaż instalacji Wi-Fi w pociągach Pendolino i na jej utrzymanie przez pięć lat 31,7 mln zł.

Za instalację urządzeń Wi-Fi w składach Pendolino (ED250) odpowiedzialna będzie spółka Alstom Konstal. W ramach umowy spółka stworzy projekt instalacji Wi-Fi, jak również zapewni dostawę i konserwację tych urządzeń oraz przeszkolenie personelu PKP Intercity. Podpisany kontrakt opiewa na kwotę 31,7 mln zł i oprócz instalacji Wi-Fi obejmuje również jego utrzymanie świadczone przez 5 lat. (PAP)

mp/ pif/ son/

Data publikacji 28.08.2018, 17:19