Pobierz materiał i Publikuj za darmo
LONDYN, 13 stycznia 2016 r. /PRNewswire/ - Mimo kulturowej miłości do kawy ponad jedna trzecia (39%) Europejczyków nie zna jej potencjalnie korzystnego wpływu na zdrowie. Kawa pozostaje nieodłączną częścią europejskiego stylu życia: 40% respondentów stwierdziło, że kawa pozwala im dobrze rozpocząć dzień.
W przeprowadzonym przez Institute for Scientific Information on Coffee (Instytut Informacji Naukowych o Kawie, ISIC) badaniu wzięło udział 4000 osób z 10 krajów Europy (w tym Grecji i Polski), a jego celem było lepsze poznanie ich przekonań, zachowań oraz wiedzy związanej ze zdrowym odżywianiem.
Wyniki pokazują, że mimo iż 70% Europejczyków jest przekonanych o swoim dobrym stanie zdrowia, wielu nadal nie wie, jak może zmienić swój styl życia, aby ograniczyć ryzyko powszechnych, poważnych schorzeń, w tym cukrzycy typu 2, choroby Alzheimera oraz chorób układu krążenia.
Najważniejsze wnioski:
- 71% Europejczyków sądzi, że picie kawy nie pomaga w ograniczeniu ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 (było o tym przekonanych 75% osób w wieku powyżej 55 lat). Badania naukowe sugerują jednak, że picie 3-4 filiżanek kawy dziennie wiąże się z około 25% niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
- 63% Europejczyków sądzi, że picie kawy nie pomaga w ograniczeniu ryzyka pogorszenia kondycji psychicznej u osób starszych, związanej na przykład z chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona (było o tym przekonanych 64% osób w wieku powyżej 55 lat, które odpowiedziały na pytanie dotyczące tej kwestii). Badania wykazują jednak, że spożywanie umiarkowanych ilości kawy przez całe życie wiąże się z ograniczeniem ryzyka zapadnięcia na chorobę Alzheimera.
- 42% Europejczyków sądzi, że picie kawy zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia (w tym chorób serca) (było o tym przekonanych 54% osób w wieku 18-24 lat). Badania naukowe sugerują jednak związek między umiarkowanym spożyciem kawy i ograniczonym ryzykiem zapadnięcia na choroby układu krążenia.
- 67% Europejczyków stwierdziło, że nie może wyobrazić sobie życia bez kawy. Wpływ spożycia kawy na zdrowie został dokładnie zbadany. Umiarkowane spożycie kawy, w ilości od trzech do pięciu filiżanek dziennie, zostało powiązane z wieloma korzystnymi efektami fizjologicznymi - stwierdzono, że jest ono elementem zdrowej diety i aktywnego stylu życia. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca, by kobiety ciężarne i karmiące piersią nie spożywały więcej niż 200 mg kofeiny dziennie ze wszystkich źródeł. Ilość ta odpowiada maksymalnie dwóm filiżankom kawy dziennie.
Pełna treść komunikatu prasowego, w tym odniesienia do literatury naukowej i infografika przedstawiająca wyniki badania, jest dostępna jest pod adresem: http://coffeeandhealth.org/wp-content/uploads/2016/01/Coffee-and-a-Healthy-Diet-European-Infographic-FINAL-1.pdf
http://coffeeandhealth.org/2016/01/67-of-europeans-cant-imagine-life-without-coffee-but-over-a-third-dont-know-impact-on-their-health/
Źródło: The Institute for Scientific information on Coffee
KONTAKT:
Helen Fitzhugh
tel. +44-(0)203-176-4700
e-mail: isic.kaizo@kaizo.co.uk
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 12.01.2016, 13:30 |
Źródło informacji | PR Newswire |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |