Zdrowie i styl życia

Australia wygrywa ważną sprawę dotyczącą opakowań tytoniu - odważna strategia rozprzestrzenia się poza granicami kraju

05.05.2017, 13:08aktualizacja: 05.05.2017, 13:08

WASZYNGTON, 5 maja 2017 r. /PRNewswire/ - Poniżej znajduje się oświadczenie Matthew L. Myersa, prezesa Kampanii na rzecz Dzieci Wolnych od Tytoniu (Campaign for Tobacco-Free Kids):

Jak donoszą media Światowa Organizacja Handlu zadecydowała, że pionierskie przepisy australijskiego prawa, zgodnie z którymi opakowania tytoniu muszą zostać uproszczone, nie naruszają międzynarodowych umów handlowych i przepisów własności intelektualnej. Zwycięstwo Australii byłoby momentem przełomowym w globalnej walce przeciwko nadużywaniu tytoniu oraz poważną w skutkach porażką branży tytoniowej, która z dużym zaangażowaniem walczyła przeciwko nowym przepisom dotyczącym opakowań. Do dziś branża tytoniowa przegrała każdą sprawę wytoczoną przeciwko uproszczonym opakowaniom tak w sądach międzynarodowych, jak i krajowych nie tylko w Australii, ale także w Wielkiej Brytanii, Francji, Irlandii i na terenie Unii Europejskiej.

Zwycięstwo Australii byłoby ważnym krokiem na rzecz propagowania rosnącego na całym świecie ruchu wymagającego sprzedaży papierosów i innych wyrobów tytoniowych w prostych opakowaniach, na których nie ma kolorowych logo i innych oznaczeń marek przyciągających młodych, dezinformujących klientów i zwiększających zainteresowanie trującymi i uzależniającymi produktami.

Przepisy dotyczące uproszczonych opakowań mają uzasadnienie zarówno z perspektywy naukowej, jak i prawnej. Inne kraje rozważające wprowadzenie podobnych przepisów powinny postępować mając pewność, że są w stanie stawić czoła wyzwaniom rzucanym przez branżę tytoniową.

Producenci wyrobów tytoniowych walczą z uproszczonymi opakowaniami ponieważ są świadomi skuteczności takiego podejścia. Po wprowadzeniu w Australii uproszczonych opakowań i innych środków kontroli spożycia tytoniu w roku 2012 powszechna świadomość na temat zagrożeń związanych z użyciem tytoniu wzrosła, a palenie zaczęło spadać najszybciej w ciągu ponad dwóch ostatnich dekad (podsumowanie naukowych dowodów popierających skuteczność uproszczonych opakowań znajduje się tutaj).

Przepisy dotyczące uproszczonych opakowań zostały następnie wprowadzone we Francji i Wielkiej Brytanii (brytyjskie przepisy wchodzą w życie 21 maja 2017 r.) oraz przyjęte lecz nie w pełni wprowadzone na Węgrzech, w Irlandii, Norwegii, Nowej Zelandii, Rumunii i na Słowenii. Wiele innych krajów także rozważa wprowadzenie podobnych przepisów (lista krajów, które wprowadziły przepisy lub rozważają ich przyjęcie znajduje się tutaj).

Sprawa przeciwko Australii została wytoczona przed Światową Organizacją Handlu przez Ukrainę, Honduras, Republikę Dominikany, Indonezję i Kubę na podstawie rzekomego naruszenia międzynarodowych umów handlowych i przepisów własności intelektualnej. Zgodnie z doniesieniami Ukraina, Honduras i Republika Dominikany otrzymały wsparcie techniczne i finansowe ze strony firm British American Tobacco i Philip Morris International. Jak podaje prasa, Ukraina złożyła skargę przeciwko Australii na życzenie Amerykańskiej Izby Handlowej, stowarzyszenia z długimi tradycjami podejmowania działań na rzecz producentów wyrobów tytoniowych. Ukraina później wycofała skargę.

Każdego roku stosowanie tytoniu prowadzi do śmierci ponad sześciu milionów osób na świecie, a zgodnie z prognozami w tym stuleciu w obliczu braku kroków podejmowanych przeciwko nałogowi umrze miliard osób. Uproszczone opakowania są odważną strategią ochrony życia, która powinna stać się kluczowym elementem szeroko zakrojonego podejścia do ograniczania zużycia tytoniu. Tej strategii powinny towarzyszyć takie kroki, jak graficzne ostrzeżenia zdrowotne, zakazy reklamowania, wyższe podatki od wyrobów tytoniowych oraz przepisy zapewniające stuprocentową wolność od dymu tytoniowego.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/449263/CAMPAIGN_FOR_TOBACCO_FREE_KIDS_Logo.jpg

Źródło: Campaign for Tobacco-Free Kids

Data publikacji 05.05.2017, 13:08