Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Nurkowanie zaplanowane jest na wysokości 6400 metrów n.p.m., w najwyżej położonym zbiorniku wodnym na świecie.
Uczestnicy wyprawy będą chcieli sprawdzić pozostałe dwa zbiorniki wodne, które znajdują się na wysokości 6415 metrów n.p.m. i 6510 metrów n.p.m., czy tam również istnieje możliwość zejścia pod powierzchnię wody, znacznie powyżej wstępnie planowanej wysokości.
Nurkowanie na najwyższym wulkanie świata ma eksperymentalny charakter i wiąże się z szeregiem niebezpieczeństw, ponieważ, nikt do tej pory nie podjął się próby nurkowania na tak dużej wysokości.
Sama wyprawa posiada również akcent badawczy. Podczas nurkowania płetwonurek Marcel Korkuś będzie chciał pobrać próbki wody, w których jest duże prawdopodobieństwo występowania wcześniej nigdzie niesklasyfikowanych mikroorganizmów.
Płetwonurek Marcel Korkuś wraz z alpinistą i filmowcem Bartoszem Wnękiem planują do 19 lutego prowadzić aklimatyzacje. Później dołączy do nich Pablo Lukach z Hiszpanii, Herman Maxx Binder z Niemiec i Chacho Pacheco z Argentyny.
Uczestnicy wyprawy planują założyć główne obozowisko na wysokości 5010 metrów n.p.m. skąd przez kolejne dni będą transportować sprzęt do obozów pośrednich: C1-5800m n.p.m. i C2-6400m n.p.m. Nurkowanie wstępnie zaplanowane jest na 28 lutego. Będzie się ono odbywało pod lodem, a jej uczestnicy wcześniej będą musieli zrobić przerębel w bardzo grubej warstwie lodu.
Marcel Korkuś planuje zanurzyć się na maksymalną głębokość zbiornika znajdującego się w kraterze wulkanu i spędzić pod wodą minimum 20 minut.
Strona internetowa: www.marcelkorkus.com (Szczegółowy opis projektu w zakładce projekty - Ojos Diving Expedition 2018).
Aktualny przebieg wyprawy: https://www.facebook.com/marcelkorkusofficial/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 07.02.2018, 13:37 |
Źródło informacji | Ojos Diving Expedition 2018 |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
enel-med: inwestycja w jakość się opłaca
Centrum medyczne enel-med już po raz dziewiąty zostało uhonorowane prestiżowym tytułem Gwiazdy Jakości Obsługi w kategorii „Przychodnie lekarskie”. Wyróżnienie przyznawane jest na podstawie opinii samych konsumentów, którzy oceniają jakość obsługi i satysfakcję z usług.- 01.08.2025, 09:00
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: enel-med
-
Image
Mobilna gastronomia coraz popularniejsza w Polsce. IJHARS zajrzała do food trucków
W pierwszej połowie 2025 r. liczba lokali gastronomicznych w Polsce zwiększyła się o blisko 2 tys., po raz pierwszy w historii przekraczając barierę 100 tys. punktów - poinformowała "Rzeczpospolita", powołując się na raport firmy Dun & Bradstreet. Raport pokazuje również, że coraz większym zainteresowaniem Polaków cieszą się mobilne punkty sprzedaży żywności. Mając na względzie te tendencje, IJHARS przyjrzała się uważnie jedzeniu serwowanemu w food truckach. Zauważyliśmy błędy, ale w naszych działaniach stawiamy na edukację i dialog, pragniemy przede wszystkim poprawy standardów jakości sprzedawanych potraw i dań.- 31.07.2025, 11:44
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: IJHARS
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ