Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Nurkowanie zaplanowane jest na wysokości 6400 metrów n.p.m., w najwyżej położonym zbiorniku wodnym na świecie.
Uczestnicy wyprawy będą chcieli sprawdzić pozostałe dwa zbiorniki wodne, które znajdują się na wysokości 6415 metrów n.p.m. i 6510 metrów n.p.m., czy tam również istnieje możliwość zejścia pod powierzchnię wody, znacznie powyżej wstępnie planowanej wysokości.
Nurkowanie na najwyższym wulkanie świata ma eksperymentalny charakter i wiąże się z szeregiem niebezpieczeństw, ponieważ, nikt do tej pory nie podjął się próby nurkowania na tak dużej wysokości.
Sama wyprawa posiada również akcent badawczy. Podczas nurkowania płetwonurek Marcel Korkuś będzie chciał pobrać próbki wody, w których jest duże prawdopodobieństwo występowania wcześniej nigdzie niesklasyfikowanych mikroorganizmów.
Płetwonurek Marcel Korkuś wraz z alpinistą i filmowcem Bartoszem Wnękiem planują do 19 lutego prowadzić aklimatyzacje. Później dołączy do nich Pablo Lukach z Hiszpanii, Herman Maxx Binder z Niemiec i Chacho Pacheco z Argentyny.
Uczestnicy wyprawy planują założyć główne obozowisko na wysokości 5010 metrów n.p.m. skąd przez kolejne dni będą transportować sprzęt do obozów pośrednich: C1-5800m n.p.m. i C2-6400m n.p.m. Nurkowanie wstępnie zaplanowane jest na 28 lutego. Będzie się ono odbywało pod lodem, a jej uczestnicy wcześniej będą musieli zrobić przerębel w bardzo grubej warstwie lodu.
Marcel Korkuś planuje zanurzyć się na maksymalną głębokość zbiornika znajdującego się w kraterze wulkanu i spędzić pod wodą minimum 20 minut.
Strona internetowa: www.marcelkorkus.com (Szczegółowy opis projektu w zakładce projekty - Ojos Diving Expedition 2018).
Aktualny przebieg wyprawy: https://www.facebook.com/marcelkorkusofficial/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
| Data publikacji | 07.02.2018, 13:37 |
| Źródło informacji | Ojos Diving Expedition 2018 |
| Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Od plantacji na salony: jagodowe przetwory wśród laureatów „Złotych Innowacji 2025”
W Teatrze Kamienica w Warszawie ogłoszono wyniki konkursu „Złote Innowacje FMCG & Retail 2025” - jednego z najważniejszych wydarzeń branży spożywczej i handlu detalicznego w Polsce. W tegorocznej edycji polskie przetwory z owoców jagodowych zdobyły złoto i dwa wyróżnienia.- 06.11.2025, 12:56
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Inkluzywna higiena tematem europejskiej debaty marki Tork
Wyniki badania Tork wykazały, że tylko jedna na pięć toalet w miejscach publicznych spełnia oczekiwania dotyczące higieny i czystości. Ponadto aż 52% osób podejmuje działania po negatywnych doświadczeniach z wizyty w łazience o dużym natężeniu ruchu - skraca pobyt w obiekcie, wystawia niepochlebne opinie - co bezpośrednio wpływa na przychody i wizerunek danej firmy.- 06.11.2025, 08:30
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Tork
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ