Zdrowie i styl życia

Debata o funkcjonowaniu systemu opieki neurologicznej w województwie lubelskim

21.05.2019, 15:23aktualizacja: 21.05.2019, 15:23

O sukcesach i problemach systemu opieki neurologicznej w województwie lubelskim rozmawiali eksperci i politycy podczas debaty pt. „Lubelski system opieki neurologicznej jako modelowy przykład systemu opieki w ochronie zdrowia", która odbyła się 21 maja 2019 r. na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie.

W ostatnim okresie, w związku z wprowadzeniem programu pilotażu trombektomii, dokonał się duży postęp w zakresie terapii udarów mózgu. Ponadto pojawiło się wiele nowoczesnych leków w różnych przewlekłych chorobach neurologicznych, przede wszystkim w stwardnieniu rozsianym (SM), chorobie Parkinsona i ostatnio SMA. Leczenie to finansowane jest przez NFZ i dostępne dla pacjentów na Lubelszczyźnie.

Niestety, są również problemy. Niepokojąco narasta liczba osób oczekujących na leczenie w programie dla stwardnienia rozsianego. „W przypadku SM każdy dzień zwłoki z włączeniem leczenia może mieć tragiczne konsekwencje zdrowotne. Niestety, w samym tylko województwie lubelskim w kolejce do neurologa czeka obecnie prawie 90 pacjentów. To jeden z najwyższych wskaźników w Polsce” – podkreślał Tomasz Połeć, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Stwardnienia Rozsianego.

Niestety, miejsce zamieszkania wciąż pozostaje jednym z głównych czynników warunkujących dostęp do leczenia. Sytuacja wielu chorych wciąż jest daleka od idealnej. Zanim nowozdiagnozowany pacjent z SM otrzyma potrzebne leczenie, musi odczekać w kolejce nawet rok od czasu otrzymania diagnozy. Jak wynika z zebranych danych, najbliższy dostępny termin wizyty u specjalisty w województwie lubelskim to przełom listopada i grudnia 2019 r.

„Być może wdrożenie efektywnych rozwiązań w naszym województwie stanie się inspiracją i impulsem do zmian również w innych regionach, dzięki czemu wyrównane zostaną szanse pacjentów w całym kraju. Jako neurolog bardzo bym sobie tego życzył” – zakończył prof. Konrad Rejdak, konsultant wojewódzki w dziedzinie neurologii.

Pełne podsumowanie debaty w załączonych materiałach prasowych.

Inicjatorem spotkania był prof. Konrad Rejdak, konsultant województwa lubelskiego w dziedzinie neurologii.

Data publikacji 21.05.2019, 15:23
Źródło informacji Vision Group