Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Kampania „Europejskie pieczarki, ukryty skarb” już drugi rok promuje zdrowe odżywianie w 9 europejskich krajach, a Polska jest liderem w produkcji tych wyjątkowych grzybów. Dzięki rosnącej popularności diet roślinnych, pieczarka ma szansę stać się gwiazdą każdej kuchni. Wspomniana zmiana kulinarnych upodobań nie musi zakładać całkowitego wykluczenia mięsa z diety, a raczej kieruje naszą uwagę w stronę najbardziej wartościowych produktów spożywczych jakimi są warzywa, owoce i właśnie grzyby. To dzięki pomysłowości i kulinarnej wyobraźni można z pieczarek wyczarować prawdziwie królewskie dania. Ich chrupkość, orzechowo-cytrusowy aromat, ciekawa tekstura i smak umami sprawiają, że tak skutecznie konkurują z mięsem. Dodatkowo, obecność beta-glukanu czyni ją sprzymierzeńcem w walce o zdrowie - wspiera układ krążenia, reguluje poziom cukru i dba o prawidłową pracę jelit.
Polska odkrywa nowy skarb. Dlaczego pieczarka to must-have w każdej lodówce?
O niezaprzeczalnych wartościach pieczarek wiele mogą powiedzieć zawodowi kucharze, ale przede wszystkim ich producenci. Amadeusz Jachimowicz, przedsiębiorca, podkreśla, że „pieczarki są prawdziwym skarbem w kuchni. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi i miękkiej teksturze idealnie komponują się zarówno w daniach mięsnych, jak i wegetariańskich. Ich kulinarne zastosowanie jest niemal nieograniczone. Co więcej, pieczarki są niskokaloryczne i bogate w białko, co czyni je świetnym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Są również źródłem witamin z grupy B, witaminy D oraz minerałów, takich jak selen, potas i miedź. Spożywanie pieczarek wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, zdrowie kości i kondycję skóry”.
Producentka pieczarek Kamila Boś idzie jeszcze dalej twierdząc, że pieczarki potrafią wręcz uzależniać. „Pieczarki warto jeść, bo są przede wszystkim smaczne i posiadają dużo wartości odżywczych. Namawiam do jedzenia surowych pieczarek, aby poczuć ich aromatyczny smak” - z entuzjazmem dodaje rolniczka z Mazowsza.
Ambasadorzy kampanii stawiają pieczarki na równi z najważniejszymi produktami w polskich lodówkach. Monika Mrozowska wspomina swoje dziecięce fascynacje zapiekankami i pierogami z pieczarkami, przenosząc je do nowoczesnej kuchni. Grzegorz Łapanowski, ekspert kulinarny, przypomina, że oprócz klasycznych białych pieczarek, warto sięgać po brązowe, o intensywnym smaku oraz portobello - idealne do grillowania i faszerowania.
„Relatywnie mało znane są zdrowotne aspekty konsumpcji pieczarek - kojarzymy je głównie jako dodatek do mięs - tymczasem okazuje się, że dzięki swojemu aromatowi, intensywnemu smakowi, miłej konsystencji i niewielkiej kaloryczności (zaledwie około 29 kcal na 100 g) mogą stanowić one istotny element zbilansowanej diety. Inne wrażenie dają cienko pokrojone plasterki wrzucone na sam koniec do zupy - dające lekki - orzechowy i świeży aromat, a inne grubsze plastry mocno obsmażone na rozgrzanym tłuszczu do pięknej złocistej barwy” - inspiruje smakoszy znany kucharz.
Dbających o zdrową zbilansowaną dietę, do jeszcze częstszego spożywania pieczarek zachęcić może fakt, że ten polski produkt jest dostępny niemal w każdym sklepie, cena jego jest zachęcająca, a produkowany lokalnie gwarantuje wyjątkową świeżość. W przeciwieństwie do owoców lub warzyw, których smakowitość zmienia się wraz z porami roku, pieczarka swoją jakością nie zawodzi nigdy. Jest równie atrakcyjna w piękny wiosenny dzień jak i w listopadowe popołudnie. Warto więc jej się odwdzięczyć dobrym miejscem w lodówce i wieloma kulinarnymi przepisami.
Sfinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Badań Naukowych (REA). Unia Europejska ani organ przyznający dotację nie ponoszą za nie odpowiedzialności.
Krajowe zalecenia dotyczące zbilansowanej diety - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, wskazuje, że owoce i warzywa powinny stanowić co najmniej połowę talerza. Pieczarki są bogate w białka, witaminy z grupy D i B, błonnik, szereg makro i mikroelementów, a także przeciwutleniacze, dlatego stanowią idealny składnik owocowo-warzywnej połowy zdrowego jadłospisu.
Sopexa zachęca do odwiedzin strony kampanii:
https://europeanmushrooms.eu/pl/
oraz mediów społecznościowych:
https://www.facebook.com/europeanmushrooms
https://www.instagram.com/europeanmushrooms
https://www.tiktok.com/@europeanmushrooms
Biuro prasowe:
Dorota Kubuj Cereniewicz
e-mail: dorota.kubuj@sopexa.com
Źródło informacji: Sopexa
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 19.09.2024, 09:22 |
Źródło informacji | Sopexa |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Konferencja prasowa SGH PAP
Termin: 12.09.2025, godz. 09:30- 12.09.2025, 14:28
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: SGH
-
Image
Glejaki najczęściej występującymi i najbardziej agresywnymi nowotworami mózgu w Polsce. Nowy raport Krajowego Rejestru Nowotworów
Każdego roku 322 tyś. osób na świecie słyszy diagnozę nowotwór mózgu, w Polsce choroba dotyka nawet 2375 osób rocznie, z czego najczęściej rozpoznawalnym typem morfologicznym są glejaki (75% co daje 1783 pacjentów rocznie). Wskaźnik 5-letniego przeżycia pacjentów z glejakami w Polsce w latach 2010-2024 wynosił 28,2%, co jest jednym z niższych wyników w Europie. Zachorowalność na nowotwory mózgu rośnie po 30. roku życia osiągając maksimum w ósmej dekadzie życia i to mężczyźni chorują częściej niż kobiety. Takie wnioski płyną z najnowszego raportu pt. „Nowotwory złośliwe mózgu - analiza epidemiologiczna” opublikowanego z początkiem września 2025 przez Krajowy Rejestr Nowotworów, działający przy Narodowym Instytucie Onkologii - Państwowym Instytucie Badawczym.- 11.09.2025, 12:53
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Rejestr Nowotworów
-
Image
FPP: W budżecie państwa na zdrowie brakuje co najmniej 23 mld zł w 2026 r. Koszty realizacji świadczeń dla NFZ rosną 2,5-krotnie szybciej od inflacji
Najnowsza, 14. edycja „Monitora Finansowania Ochrony Zdrowia” Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP) przedstawia porównanie planowanych poziomów publicznych nakładów na ochronę zdrowia z istniejącymi potrzebami i zobowiązaniami. Choć przedstawiony projekt budżetu państwa gwarantuje spełnienie ustawowego wymogu przeznaczenia 6,8% PKB na zdrowie (licząc bieżące wydatki względem PKB sprzed dwóch lat), potrzeby wydatkowe znacznie wyprzedzają istniejące gwarancje ustawowe. Planowany budżet NFZ na przyszły rok wynosi 217,4 mld zł, w tym 26 mld zł z dotacji podmiotowej z budżetu państwa. To kwota zdecydowanie zbyt mała, by wypełnić wszystkie zobowiązania wynikające z obecnego stanu prawnego. W 2026 r. NFZ będzie potrzebował co najmniej 240 mld zł.- 11.09.2025, 11:40
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: FPP
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ