Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Kampania „Europejskie pieczarki, ukryty skarb” już drugi rok promuje zdrowe odżywianie w 9 europejskich krajach, a Polska jest liderem w produkcji tych wyjątkowych grzybów. Dzięki rosnącej popularności diet roślinnych, pieczarka ma szansę stać się gwiazdą każdej kuchni. Wspomniana zmiana kulinarnych upodobań nie musi zakładać całkowitego wykluczenia mięsa z diety, a raczej kieruje naszą uwagę w stronę najbardziej wartościowych produktów spożywczych jakimi są warzywa, owoce i właśnie grzyby. To dzięki pomysłowości i kulinarnej wyobraźni można z pieczarek wyczarować prawdziwie królewskie dania. Ich chrupkość, orzechowo-cytrusowy aromat, ciekawa tekstura i smak umami sprawiają, że tak skutecznie konkurują z mięsem. Dodatkowo, obecność beta-glukanu czyni ją sprzymierzeńcem w walce o zdrowie - wspiera układ krążenia, reguluje poziom cukru i dba o prawidłową pracę jelit.
Polska odkrywa nowy skarb. Dlaczego pieczarka to must-have w każdej lodówce?
O niezaprzeczalnych wartościach pieczarek wiele mogą powiedzieć zawodowi kucharze, ale przede wszystkim ich producenci. Amadeusz Jachimowicz, przedsiębiorca, podkreśla, że „pieczarki są prawdziwym skarbem w kuchni. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi i miękkiej teksturze idealnie komponują się zarówno w daniach mięsnych, jak i wegetariańskich. Ich kulinarne zastosowanie jest niemal nieograniczone. Co więcej, pieczarki są niskokaloryczne i bogate w białko, co czyni je świetnym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Są również źródłem witamin z grupy B, witaminy D oraz minerałów, takich jak selen, potas i miedź. Spożywanie pieczarek wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, zdrowie kości i kondycję skóry”.
Producentka pieczarek Kamila Boś idzie jeszcze dalej twierdząc, że pieczarki potrafią wręcz uzależniać. „Pieczarki warto jeść, bo są przede wszystkim smaczne i posiadają dużo wartości odżywczych. Namawiam do jedzenia surowych pieczarek, aby poczuć ich aromatyczny smak” - z entuzjazmem dodaje rolniczka z Mazowsza.
Ambasadorzy kampanii stawiają pieczarki na równi z najważniejszymi produktami w polskich lodówkach. Monika Mrozowska wspomina swoje dziecięce fascynacje zapiekankami i pierogami z pieczarkami, przenosząc je do nowoczesnej kuchni. Grzegorz Łapanowski, ekspert kulinarny, przypomina, że oprócz klasycznych białych pieczarek, warto sięgać po brązowe, o intensywnym smaku oraz portobello - idealne do grillowania i faszerowania.
„Relatywnie mało znane są zdrowotne aspekty konsumpcji pieczarek - kojarzymy je głównie jako dodatek do mięs - tymczasem okazuje się, że dzięki swojemu aromatowi, intensywnemu smakowi, miłej konsystencji i niewielkiej kaloryczności (zaledwie około 29 kcal na 100 g) mogą stanowić one istotny element zbilansowanej diety. Inne wrażenie dają cienko pokrojone plasterki wrzucone na sam koniec do zupy - dające lekki - orzechowy i świeży aromat, a inne grubsze plastry mocno obsmażone na rozgrzanym tłuszczu do pięknej złocistej barwy” - inspiruje smakoszy znany kucharz.
Dbających o zdrową zbilansowaną dietę, do jeszcze częstszego spożywania pieczarek zachęcić może fakt, że ten polski produkt jest dostępny niemal w każdym sklepie, cena jego jest zachęcająca, a produkowany lokalnie gwarantuje wyjątkową świeżość. W przeciwieństwie do owoców lub warzyw, których smakowitość zmienia się wraz z porami roku, pieczarka swoją jakością nie zawodzi nigdy. Jest równie atrakcyjna w piękny wiosenny dzień jak i w listopadowe popołudnie. Warto więc jej się odwdzięczyć dobrym miejscem w lodówce i wieloma kulinarnymi przepisami.
Sfinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Badań Naukowych (REA). Unia Europejska ani organ przyznający dotację nie ponoszą za nie odpowiedzialności.
Krajowe zalecenia dotyczące zbilansowanej diety - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, wskazuje, że owoce i warzywa powinny stanowić co najmniej połowę talerza. Pieczarki są bogate w białka, witaminy z grupy D i B, błonnik, szereg makro i mikroelementów, a także przeciwutleniacze, dlatego stanowią idealny składnik owocowo-warzywnej połowy zdrowego jadłospisu.
Sopexa zachęca do odwiedzin strony kampanii:
https://europeanmushrooms.eu/pl/
oraz mediów społecznościowych:
https://www.facebook.com/europeanmushrooms
https://www.instagram.com/europeanmushrooms
https://www.tiktok.com/@europeanmushrooms
Biuro prasowe:
Dorota Kubuj Cereniewicz
e-mail: dorota.kubuj@sopexa.com
Źródło informacji: Sopexa
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 19.09.2024, 09:22 |
Źródło informacji | Sopexa |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Polacy zostają na wakacje w kraju. Będziemy wypoczywać rodzinnie i coraz częściej z dala od tłumów
W badaniach aż 40% Polaków deklaruje, że tegoroczne wakacje spędzi wyłącznie w Polsce [1]. To ponad dwa razy więcej niż rok wcześniej, mimo że średnie ceny noclegów rosną. Według danych OLX w maju 2025 r. wynosiły o około 3,5% więcej niż w 2024 r. W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie zwiększa się także dostępność ofert – w ciągu ostatniego roku w serwisie pojawiło się niemal 23 tysiące nowych ogłoszeń.- 26.06.2025, 08:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: OLX
-
Image
Eksperci: indywidualne decyzje i zachowania każdego z nas kształtują obraz zdrowia publicznego PAP
Zdrowie publiczne w głównej mierze zależy od naszych indywidualnych postaw i decyzji w zakresie odżywiania się, stosowania używek, aktywności fizycznej i profilaktyki - wskazali eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-PIB i Ministerstwa Zdrowia podczas konferencji prezentującej najnowszy raport pt.: „Sytuacja zdrowotna ludności Polski i jej uwarunkowaniach 2025”.- 24.06.2025, 13:17
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Czy polska rodzina ma czas dla siebie? Nowe badanie pokazuje, że choć spędzamy czas razem - brakuje nam planu, dobrych nawyków rodzinnych i spokoju
Aż 71% Polaków deklaruje, że codziennie spędza czas z rodziną. Jednak za tą optymistyczną statystyką kryje się także obraz codziennego przeciążenia, stresu i braku wspólnych rodzinnych nawyków - wynika z badania społecznego realizowanego przez ARC Rynek i Opinia przeprowadzonego na zlecenie Intelligent Technologies S.A., twórcy aplikacji Im2be.- 23.06.2025, 15:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Intelligent Technologies S.A.
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ