Zdrowie i styl życia

Episurf Medical pozyskała certyfikat CE na kolejny, dostosowany do indywidualnych potrzeb produkt do leczenia uszkodzeń stawu kolanowego - Episealer® Trochlea

15.10.2014, 17:34aktualizacja: 15.10.2014, 17:34

SZTOKHOLM, 15 października 2014 r./PRNewswire/ - Firma Episurf Medical pozyskała certyfikat CE dla swojego nowego produktu Episealer® Trochlea, przeznaczonego do leczenia urazów chrząstki i kości w przestrzeni zarzepkowej. Dzięki pozyskaniu certyfikatu firma może przystąpić do procesu wprowadzania produktu na rynek i do sprzedaży w Europie.

"Osteoartroza staje się coraz większym problemem, w związku z czym istnieje duża potrzeba wprowadzania nowych rodzajów leczenia. Niedługo będziemy mieli na rynku dwa uzupełniające się produkty, które dzięki wyjątkowym rozwiązaniom technicznym, jakie w nich zastosowano, będą stanowić odpowiedź na tę potrzebę" - mówiła Nina Bake, dyrektor generalna Episurf Medical.

Nowy produkt Episurf Medical - Episealer® Trochlea - opiera się na opracowanej przez firmę technice implantów dostosowanych do indywidualnych potrzeb chorych. Przeznaczony jest do leczenia wad chrząstek i kości w obszarze zarzepkowym (w rzepce). Na rynek trafi w ramach kontrolowanego procesu wprowadzania do obrotu (ang. Controlled Product Launch; CPL). Pierwszy produkt firmy - Episealer® Femoral Condyle - objęty jest tym procesem już od roku.

"W ostatnich latach nawiązaliśmy bliską współpracę z dużymi klinikami i najważniejszymi opiniotwórcami w związku z procesem CPL naszego Episealer® Femoral Condyle. Jednocześnie stworzyliśmy już rozbudowaną sieć cennych kontaktów, uruchamiając model ułatwiający wprowadzenie nowego produktu na rynek" - dodała Nina Bake.

Do procesu CPL, który rozpoczął się w 2013 r., przyłączyło się już 15 klinik z 9 państw. Niedawno firma zatrudniła kilku doświadczonych specjalistów z dziedziny marketingu i sprzedaży na świecie, których zadaniem będzie teraz przekonanie świata do kupowania kolejnego nowatorskiego produktu i nowoczesnej techniki, dzięki której poprawi się jakość życia pacjentów, a chirurdzy zyskają nowe możliwości leczenia.

Przeprowadzone dotychczas operacje pokazują, że chorzy szybko odzyskują sprawność i ustępuje u nich ból. Rozwijająca się oferta firmy Episurf Medical stanowi odpowiedź na rosnące potrzeby związane z leczeniem coraz większej liczby chorych cierpiących na ból kolana i ograniczony zakres ruchomości kończyn dolnych.

Firma Episurf Medical opracowała unikalną, opatentowaną technologię produkcji wyrobów dostosowanych do indywidualnych potrzeb chorych - implantów i narzędzi chirurgicznych na potrzeby leczenia stawów u ludzi. Implantami zastępuje się uszkodzone obszary tkanki chrzęstnej i kostnej.

Episurf Medical

Firma Episurf działa na rzecz poprawiania jakości życia osób cierpiących na bolesne urazy stawów, dając im szansę na aktywniejsze i zdrowsze życie, poprzez zapewnienie małoinwazyjnych możliwości leczenia dostosowanych do indywidualnych potrzeb chorych. Firma Episurf Medical pracuje nad dostosowanymi do indywidualnych potrzeb implantami Episealer®, a także szablonami do wiertaków chirurgicznych Epiguide® przeznaczonymi do leczenia miejscowych urazów tkanki chrzęstnej i kostnej w stawach. Siedziba firmy mieści się w Sztokholmie. Akcje Episurf Medical (EPIS B) notowane są na giełdzie Nasdaq Stockholm.

Źródło: Episurf Medical

KONTAKT:

Nina Bake

Dyrektor generalna Episurf Medical AB (publ)

tel. +46-(0)73-612-5563

e-mail: ir@episurf.com