Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Golden Delicious to jedna z najpopularniejszych odmian jabłek. Powstała w Stanach Zjednoczonych w 1890 roku, z przypadkowej siewki, i szybko zyskała popularność. W Polsce, w skali produkcyjnej, pojawiła się w latach 90. XX wieku. Dominuje dziś na runku europejskim i światowym. Stanowi ok. 17% światowej produkcji, co oznacza, że co szóste jabłko na świecie to Golden Delicious.
Odmiana uniwersalna, wybitnie deserowa, ale dobrze nadaje się też na musy. Odmiana z dobrze zbilansowaną zawartością kwasów i cukrów, często wykorzystywana przy tworzeniu nowych odmian. Co ciekawe, większość dominujących odmian ma w sobie Goldena. Przykładem Jonagold, Gala, Pink Lady czy Evelina.
Jabłka Golden Delicious są żółte, nie mutują w kierunku rumieńca, a skórka jest sucha. Taka skórka szybko traci wodę, dlatego poszukuje się mutacji, które nie mają tej tendencji do „rdzewienia”. Przykładem jest Golden Reinders, który pojawił się jako mutacja tej odmiany. W ostatnich latach na rynku pojawiły się odmiany z łososiowym rumieńcem i są coraz bardziej akceptowane przez konsumentów.
Warto dodać, że przez prawie 80 lat rynek preferował tylko jednolite kolory - zielony lub żółty. Jabłka, które miały jakiekolwiek rumieńce, były dyskwalifikowane, zwłaszcza w Polsce. W tej chwili w Polsce, a także w innych krajach, zaczyna się wprowadzać do produkcji jabłka z takim delikatnym rumieńcem.
Golden Delicious jest odmianą dostępną przez cały rok. Jabłka te przechowuje się w specjalnych warunkach w chłodniach z kontrolowaną atmosferą. Dzięki tym warunkom jabłka zachowują świeżość i kolor aż do czerwca-lipca kolejnego roku.
Polacy zapytani o odmiany jabłek, po które mają ochotę sięgnąć, najczęściej wymieniają Lobo (38%), Szampiona (30%), Jonagold i Ligola (25%), Galę (22%), ale także Antonówkę (20%) a także Cortland (15%) i Rubin (14%), częściej preferowane wśród konsumentów w wieku 40+. Golden Delicious ze wskazaniem na poziomi 8% to „faworyt” pokolenia X - osób urodzonych w latach 1965-1980. Pozostałe pokolenia rzadziej wskazują tę odmianę.
Jedno jabłko dziennie
Jabłka są oficjalnym owocem III Konferencji Psychodietetyki, która odbędzie się 22 lutego br. w Warszawie. To spotkanie specjalistów dietetyków, psychologów, psychodietetyków i studentów tych kierunków, nastawione na interdyscyplinarną wiedzę i praktyczne rekomendacje. Dobra okazja, by przywołać przysłowie-patent - „An apple a day keeps the doctor away”, czyli „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie”. Więcej o tym wydarzeniu na stronie Konferencja-psychodietetyki.pl.
Rekomendacje lekarzy są zachętą do regularnej konsumpcji, ale kluczem do sukcesu jest atrakcyjność różnych odmian. Każda z nich oferuje unikalny smak, teksturę i aromat. Znajomość i dostępność wielu sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie, dopasowując wybór do osobistych preferencji smakowych i kulinarnych.
Więcej o najpopularniejszych odmianach jabłek na stronie 1jablko.pl.
Sadownicy przypominają, że każdy powinien jeść minimum jedno jabłko dziennie. To patent na dobry dzień i dobre zdrowie. Dołącz.
Pomologiczny opis odmiany Golden Delicious tutaj.
Źródło danych: Kantar Polska, badania metodą wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI) na reprezentatywnej próbie Polaków w wieku 15 lat i więcej (N=1015). Sondaż zrealizowany dla Core Team sektora ogrodniczego w dniach 12-22 stycznia 2025 r.
#1jabłko #1JabłkoDziennie #Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło informacji: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 12.02.2025, 14:19 |
Źródło informacji | Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Od PRL-owskiej zapiekanki po Instagram Reels. Jak pieczarka stała się kulinarną ikoną
Jeszcze dekadę temu pieczarka kojarzyła się głównie z dodatkiem do pizzy, nadzieniem do krokieta lub obowiązkowym składnikiem sosu do schabowego. Dziś wraca z rozmachem. Znajdujemy ją w daniach wegańskich, streetfoodowych wrapach i eleganckich przystawkach. Jest na talerzach, na stories i w feedach kulinarnych influencerów.- 16.09.2025, 09:44
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: HOPSCOTCH
-
Image
Konferencja prasowa SGH PAP
Termin: 12.09.2025, godz. 09:30- 12.09.2025, 14:28
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: SGH
-
Image
Glejaki najczęściej występującymi i najbardziej agresywnymi nowotworami mózgu w Polsce. Nowy raport Krajowego Rejestru Nowotworów
Każdego roku 322 tyś. osób na świecie słyszy diagnozę nowotwór mózgu, w Polsce choroba dotyka nawet 2375 osób rocznie, z czego najczęściej rozpoznawalnym typem morfologicznym są glejaki (75% co daje 1783 pacjentów rocznie). Wskaźnik 5-letniego przeżycia pacjentów z glejakami w Polsce w latach 2010-2024 wynosił 28,2%, co jest jednym z niższych wyników w Europie. Zachorowalność na nowotwory mózgu rośnie po 30. roku życia osiągając maksimum w ósmej dekadzie życia i to mężczyźni chorują częściej niż kobiety. Takie wnioski płyną z najnowszego raportu pt. „Nowotwory złośliwe mózgu - analiza epidemiologiczna” opublikowanego z początkiem września 2025 przez Krajowy Rejestr Nowotworów, działający przy Narodowym Instytucie Onkologii - Państwowym Instytucie Badawczym.- 11.09.2025, 12:53
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Rejestr Nowotworów
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ