Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Zadanie dla naukowców
Widząc zmieniające się wzory konsumpcji Polski Instytut Badań Jakości nawiązał współpracę z Wydziałem Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW), dzięki czemu można było zastosować najwyższe standardy obowiązujące w naukach ścisłych do oceny produktów spożywczych. Tym samym realizowane badania z jednej strony gwarantują wysoką jakość otrzymanych wyników, a z drugiej bezstronność i obiektywizm w ocenie.
W czerwcu 2017 roku w laboratorium SGGW przeprowadzony został test sensoryczny metodą QDA (Quantitative Descriptive Analysis) opisaną w standardzie ISO (13299:2010). Do badania wybrano jogurty naturalne (zawierające między 2,5% a 3% tłuszczu) o największym udziale w rynku:
- jogurt naturalny Zott Primo
- jogurt naturalny Pilos (Lidl)
- jogurt naturalny Danone
- polski jogurt naturalny Mlekovita
- jogurt naturalny Tola (Biedronka)
- jogurt naturalny Auchan
- jogurt naturalny Tesco
- jogurt naturalny Classic (Kaufland)
Naukowcy z SGGW oceniali jogurty w 4 kategoriach parametrów (cechy wizualne, zapach, konsystencja, smak). Łącznie każdy z produktów został opisany przy pomocy 18 zmiennych (cech). Na koniec wystawiona została ogólna ocena jakości. Każdy z parametrów mierzony był na skali 10 punktowej, gdzie wartość 0 oznaczała całkowitą niewyczuwalność a 10 - bardzo silny smak lub zapach. Sesje oceniające zostały zrealizowane dwukrotnie.
Rezultaty badań
Najwyższe noty badacze z SGGW dali jogurtowi Zott Primo (100%) oraz Pilos (98%). Trzecie miejsce zajął Danone (85%). Dobre oceny zebrał także polski jogurt naturalny Mlekovita (77%). Produkty te eksperci ocenili jako posiadające smak jogurtowy, mleczny, gęsty z nisko wyczuwalną cierpkością.
KONTAKT:
Polski Instytut Badań Jakości
dr Krzysztof Podwójcic
kierownik projektu
ul. Wierzbowa 9/11
00-094 Warszawa
www.badaniajakosci.pl
tel. +48 22 382 16 80
e-mail: krzysztof.podwojcic@pibja.pl
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 30.06.2017, 17:52 |
Źródło informacji | Polski Instytut Badań Jakości |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Unum dba o zdrowie Polaków. Z okazji Światowego Dnia Zdrowia rusza nowy program edukacyjny „U lekarza”
Unum ogłasza start nowego programu edukacyjnego „U lekarza”, który ma na celu zwiększanie świadomości zdrowotnej wśród klientów, partnerów biznesowych i interesariuszy. Pierwsze materiały wideo będą dostępne już 7 kwietnia, w Światowy Dzień Zdrowia, na oficjalnym kanale YouTube spółki.- 09.04.2025, 12:26
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: UNUM
-
Image
OZZPiP: należy dążyć do dwukrotnego zwiększenia liczby pielęgniarek do 2039 roku PAP
Obecnie z pacjentami pracuje ok. 216 tys. pielęgniarek. Ogólnopolski Związek Zawodowy Pielęgniarek i Położnych (OZZPiP) zwraca uwagę, że ta liczba jest niewystarczająca. „W porównaniu do średniej z efektywnych systemów ochrony zdrowia, przy polskiej populacji i obecnym zapotrzebowaniu na świadczenia medyczne i opiekuńcze, w Polsce powinno być 372 tys. pielęgniarek pracujących z pacjentami” - wskazuje OZZPiP.- 08.04.2025, 11:01
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
OZZPiP: jest źle, będzie jeszcze gorzej. Czy Polski system ochrony zdrowia jest gotowy na nadchodzące turbulencje?
- 07.04.2025, 15:18
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: OZZPIP
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ