Zdrowie i styl życia

Konferencja prasowa pt. „Życie z chorobą Parkinsona - perspektywa pacjentów i opiekunów. Wyzwania w zakresie diagnostyki, leczenia i opieki”

12.04.2024, 09:21aktualizacja: 12.04.2024, 10:24

PAP/Kadr z filmu
Termin konferencji: 11.04.2024, godz. 11:00

Z okazji Światowego Dnia Chorych na Chorobę Parkinsona, obchodzonego 11 kwietnia, Fundacja Chorób Mózgu zorganizowała konferencję edukacyjną dla dziennikarzy poświęconą wyzwaniom w zakresie diagnostyki, leczenia i opieki nad pacjentami cierpiącymi na to schorzenie. Przedstawiona została perspektywa chorych i ich opiekunów.

Do udziału w konferencji edukacyjnej zostali zaproszeni:

• Wojciech Konieczny, sekretarz stanu w Ministerstwie Zdrowia,
  • Maciej Miłkowski, podsekretarz stanu w Ministerstwie Zdrowia,
  • prof. dr hab. med. Jarosław Sławek, kierownik Oddziału Neurologicznego i Udarowego Szpitala św. Wojciecha w Gdańsku,
  • dr hab. n. med. Iwona Sarzyńska-Długosz, kierownik Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej II Kliniki Neurologii IPiN w Warszawie,
  • dr hab. n. med. Dariusz Koziorowski, kierownik Kliniki Neurologii Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM Mazowieckiego Szpitala Bródnowskiego,
  • prof. dr hab. n. med. Tomasz Mandat, kierownik Kliniki Nowotworów Układu Nerwowego NIO-PIB w Warszawie,
  • dr n. ekon. Małgorzata Gałązka-Sobotka, dziekan Centrum Kształcenia Podyplomowego oraz dyrektor Instytutu Zarządzania w Ochronie Zdrowia Uczelni Łazarskiego,
  • Wojciech Machajek, wiceprezes Fundacji Chorób Mózgu.

Konferencję poprowadziła Iwona Schymalla, redaktor naczelna portalu Medexpress.pl.

Zakres tematyczny konferencji edukacyjnej:

• Przedstawienie wyników badania doświadczeń pacjentów z chorobą Parkinsona i ich opiekunów,
  • Diagnostyka choroby Parkinsona - ważne, by ją wykryć na wczesnym etapie,
  • Sytuacja pacjentów i wyzwania w przebiegu zaawansowanej postaci choroby Parkinsona wpływ choroby Parkinsona na sen i jakość życia,
  • Możliwości terapeutyczne w chorobie Parkinsona,
  • Model opieki koordynowanej nad pacjentami z chorobą Parkinsona,
  • Wyzwania w dostępie do kompleksowej opieki i rehabilitacji.

Źródło informacji: Fundacja Chorób Mózgu

embeduj wideo