Zdrowie i styl życia

Król wiosny - polski pomidor. Kolorowe, zdrowe i pyszne wiosenne kanapki z pomidorami w roli głównej

12.04.2024, 13:59aktualizacja: 12.04.2024, 14:08

Brandmtes
Wiosna to czas odrodzenia natury, a na naszych stołach zaczynają królować świeże, kolorowe produkty, które tchną w nasze posiłki nowe życie. Polski pomidor, dostępny przez cały rok, wiosną prezentuje się szczególnie okazale, oferując smaki, których tęsknimy przez cały rok. Soczysty, pełen witamin i antyoksydantów, jest idealnym składnikiem na lekkie, zdrowe i niezwykle kolorowe kanapki. Oto pięć pomysłów na to, jak wykorzystać wiosenny potencjał polskich pomidorów, tworząc wyjątkowe kanapki, które zadowolą każdego smakosza.

1. Kanapka z awokado i pomidorem

• chleb pełnoziarnisty
  • dojrzałe awokado
  • świeży polski pomidor
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • kilka kropel soku z limonki

Aksamitne awokado w połączeniu z soczystym pomidorem na chrupiącym chlebie pełnoziarnistym to prostota, która zachwyca smakiem. Awokado rozgnieć na kanapce, dodaj plasterki pomidora, dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki dla orzeźwienia.

2. Kanapka z ricottą i pieczonymi pomidorami

Składniki:

• bagietka lub ciemny chleb
  • ricotta
  • pomidory koktajlowe
  • oliwa z oliwek
  • świeże zioła (bazylia lub oregano)

Ricotta, lekka i kremowa, stanowi idealne tło dla intensywnie smakujących pieczonych pomidorów koktajlowych. Piecz pomidory z oliwą i ziołami, a następnie umieść na chlebie posmarowanym ricottą.

3. Kanapka z jajkiem w koszulce i pomidorem

• jasny chleb pszenny
  • jajko w koszulce
  • polski pomidor
  • szpinak baby
  • sól, pieprz

Kanapka z jajkiem w koszulce, świeżym pomidorem i garścią świeżego szpinaku to propozycja dla miłośników klasyki w nowoczesnym wydaniu. Warstwy tekstur i smaków zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

4. Kanapka z hummusem i pomidorem

• chleb żytni
  • hummus
  • pomidor
  • ogórek zielony
  • kiełki słonecznika

Połączenie kremowego hummusu z chrupiącym ogórkiem, soczystym pomidorem i kiełkami słonecznika na chlebie żytnim to prawdziwa bomba witaminowa, która dostarczy energii na cały dzień.

5. Kanapka z serem brie i pomidorem

• chleb wiejski
  • ser brie
  • polski pomidor
  • rukola
  • musztarda miodowa

Delikatny ser brie w towarzystwie słodkiego polskiego pomidora, pikantnej rukoli i lekko słodkiej musztardy miodowej na puszystym chlebie wiejskim to propozycja, która łączy w sobie bogactwo smaków i tekstur.

Te i inne przepisy na wyjątkowe dania z polskich warzyw znajdziesz na www.mocpolskichwarzyw.pl.

Kanapki z polskimi pomidorami to idealna propozycja na lekki wiosenny posiłek. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś klasycznego, czy nowoczesnego, te pięć pomysłów z pewnością zainspiruje Cię do eksperymentowania z kolorowymi i zdrowymi składnikami. Polski pomidor, król wiosny, zasługuje na szczególne miejsce na naszych stołach - nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne.

Moc Polskich Warzyw

Moc Polskich Warzyw to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

W maju 2023 r. zainaugurowano już czwartą z kolei odsłonę kampanii, która z roku na rok przybiera na sile dzięki stosowaniu innowacyjnych metod i docieraniu do coraz większego grona konsumentów.

KONTAKT:

Biuro Prasowe