Zdrowie i styl życia

Leki biologiczne równoważne w leczeniu SM szansą na obniżenie kosztów leczenia

14.06.2023, 09:00aktualizacja: 14.06.2023, 09:00

PAP MediaRoom - kadr z filmu
Krzysztof Kopeć, prezes Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Farmaceutycznego (PZPPF) – Krajowych Producentów Leków uważa, że wprowadzenie do systemu ochrony zdrowia leków biologicznych równoważnych może wpłynąć pozytywnie na leczeni stwardnienia rozsianego. Przykładem jest leczenie chorób reumatoidalnych, gdzie ceny leków spadły o 60-80 proc.

„To pokazuje jaka jest skala redukcji kosztów, ale i jak musimy poszerzać dostęp do leków” – podkreślił prezes.

Ekspercka dyskusja „Przełom w leczeniu SM w Polsce - teraźniejszość i perspektywy na przyszłość” zainicjowała Tydzień Świadomości SM, który „Puls Medycyny” organizuje z okazji przypadającego na 30 maja Światowego Dnia Stwardnienia Rozsianego. Patronem wydarzenia jest Sekcja Stwardnienia Rozsianego Neuroimmunologii Polskiego Towarzystwa Neurologicznego.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo