Zdrowie i styl życia

MagForce AG: Oficjalna uroczystość otwarcia ośrodka terapii NanoTherm zorganizowana w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym nr 4 w Lublinie w Polsce

28.03.2019, 10:29aktualizacja: 28.03.2019, 10:29

- Uroczystość otwarcia nowego ośrodka terapii NanoTherm zapoczątkuje możliwość leczenia nowotworów mózgu w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym nr 4 w Lublinie w Polsce; - Pierwszy szpital poza terytorium Niemiec rozpoczyna leczenie pacjentów z nowotworami mózgu przy pomocy terapii NanoTherm firmy Magforce; - Szybszy dostęp do leczenia po diagnozie w celu rozwiązania problemu dużych potrzeb medycznych niezaspokojonych w Polsce.

LUBLIN, Polska--(BUSINESS WIRE) - Firma MagForce AG (Frankfurt, Scale, XETRA: MF6, ISIN: DE000A0HGQF5), wiodąca firma dostarczająca sprzęt medyczny do nanomedycyny i skupiająca się na onkologii, ma przyjemność ogłosić oficjalne otwarcie nowego ośrodka terapii nowotworów mózgu NanoTherm w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym nr 4 w Lublinie (SPSK4) w Polsce.

Uroczystość przecięcia wstęgi, która odbędzie się dla zaproszonych gości, będzie miała miejsce w dniu 3 kwietnia 2019, w obecności zaproszonych gości z organizacji rządowych, naukowych, stowarzyszeń pacjentów i przedstawicieli prasy. Uroczystość prowadził będzie Krzysztof Żuk, prezydent miasta Lublina oraz przedstawiciele firmy MagForce i szpitala SPSK4.

Ośrodkiem terapii NanoTherm w szpitalu SPSK4 będzie kierował prof. dr hab. n. med. Tomasz Trojanowski, szef i kierownik Oddziału Neurochirurgii i Neurochirurgii Dziecięcej, krajowy konsultant w dziedzinie neurochirurgii i członek Naukowej Rady Konsultacyjnej Ministra Zdrowia, razem z prof. dr. hab. n. med. Radosławem Rolą, nowym szefem i kierownikiem Oddziału Neurochirurgii i Neurochirurgii Dziecięcej w szpitalu SPSK4 w Lublinie.

Wprowadzanie innowacji dla pacjenta: Dostęp do nowych możliwości leczenia w Polsce pozostaje wysoce niezaspokojoną potrzebą medyczną

Zgodnie z oszacowaniami, u co czwartego mieszkańca Polski w przeciągu jego życia diagnozowany jest nowotwór, a co piąty na niego umrze. Chociaż ostatnie lata przyniosły gwałtowny postęp w zakresie wiedzy dotyczącej patomechanizmów leżących u podstaw każdego nowotworu oraz samego nowotworu, co przyczyniło się do wprowadzenia na rynek wielu nowych lekarstw i terapii, dostęp do skutecznych możliwości leczenia w Polsce pozostaje ograniczony. W wyniku tego, Polak ma średnio mniejszą szansę na przeżycie 5 lat z nowotworem w porównaniu z obywatelami innych krajów europejskich [1].

SPSK4 w Lublinie to pierwszy szpital poza terytorium Niemiec, który oferuje terapię NanoTherm firmy MagForce do leczenia pacjentów z nowotworem mózgu. Umowa o współpracy, ogłoszona w czerwcu 2018 roku, zapewnia pacjentom z nowotworem mózgu szybszy dostęp do leczenia po diagnozie, jednocześnie umożliwiając polskim pacjentom leczenie przy pomocy terapii NanoTherm w ich kraju ojczystym. Z powodu agresywnego charakteru glejaka, dostępność terapii w odpowiednim czasie to decydujący czynnik w leczeniu nowotworów mózgu, ponieważ pacjenci mają tylko ograniczone możliwości poddania się leczeniu.

"Cieszymy, że możemy pracować z tak silnym partnerem jak szpital SPSK4, wprowadzając terapię NanoTherm do Polski. Widzimy ogromną potrzebę stworzenia dodatkowych możliwości terapeutycznych leczenia nowotworów mózgu w tym kraju. Podkreśla to fakt, że ponad 50% wszystkich zapytań od pacjentów, którzy mogliby zakwalifikować się do terapii NanoTherm, pochodzi z Polski i liczba ta stale wzrasta. Dlatego otwarcie centrum leczenia terapią NanoTherm jest ogromnym sukcesem dla firmy MagForce, jak również nadzieją dla pacjentów chorujących na guzy mózgu. Jestem dobrej myśli, kiedy patrzę na pozytywną reakcję z jaką spotykaliśmy się do tej pory” - powiedziała dr Katarzyna Zarychta, wiceprezes ds. onkologii, MagForce AG.

Współpracę z Samodzielnym Publicznym Szpitalem Klinicznym nr 4 w Lublinie będą wspierać działania Fundacji Onkologicznej Alivia w Polsce. Misją Fundacji jest mobilizowanie, wzmacnianie pozycji i edukowanie pacjentów chorujących na raka oraz zapewnianie im narzędzi i niezbędnych środków do podejmowania decyzji dotyczących ich własnego zdrowia.

Uwagi dla wydawców:

Rola terapii NanoTherm w leczeniu nowotworów mózgu

Terapia NanoTherm to względnie nowy zabieg ogniskowego leczenia guzów litych. Można go podsumować w prosty sposób: Magnetyczne nanocząstki wprowadzane są bezpośrednio do guza lub do ściany jamy po resekcji. Cząsteczki te są następnie podgrzewane za pomocą zmiennego pola magnetycznego, co powoduje niszczenie komórek rakowych.

Nanocząstki to malutkie cząsteczki tlenku żelaza, które są zawieszone – bardzo drobno rozproszone – w wodzie, mające średnicę około 15 nanometrów – gdzie jeden nanometr odpowiada jednej milionowej milimetra. Od razu po wprowadzeniu nagromadzają się one i pozostają jak implant w leczonej tkance. Zmienne pole magnetyczne, które zmienia swoją biegunowość z prędkością do 100.000 razy na sekundę, powoduje następnie generowanie ciepła przez te cząsteczki.

Zależnie od temperatur leczenia osiąganych w guzie lub w pojedynczych pozostałych komórkach rakowych w jamie po resekcji i długości leczenia, komórki rakowe są w ten sposób nieodwracalnie niszczone, lub osłabiane i stają się bardziej wrażliwe na stosowaną równolegle radioterapię lub chemioterapię. Sposób w jaki podawane są nanocząstki określany jest indywidualnie przez prowadzącego neurochirurga.

Ta nowa technologia umożliwia zwalczanie guza od wewnątrz lub zapewnia, że pozostałe pojedyncze komórki guza w ścianie jamy po resekcji – które mogą być odpowiedzialne za nawrót choroby – można zwalczać i zniszczyć po chirurgicznym usunięciu guza. Dzięki specjalnej strukturze powierzchni cząsteczek, pozostają one w miejscu ich podania i nie naruszają sąsiedniej zdrowej tkanki.

O Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznych nr 4 w Lublinie, Polska

Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny nr 4 w Lublinie to największy szpital w województwie lubelskim, obejmujący 22 kliniki specjalistyczne i zapewniający Akademii Medycznej w Lublinie jednostki edukacyjne i badawcze. Szpital obsługuje pacjentów z województwa lubelskiego oraz z innych regionów kraju i z zagranicy. Zabiegi wykonywane są u ponad 1.600 pacjentów rocznie i przeprowadzanych jest około 6.000 konsultacji w przychodni neurochirurgicznej.

W lipcu 2010 roku, z powodu wysokiej jakości świadczonych usług oraz rozbudowanych możliwości leczenia i diagnostyki, na podstawie decyzji Ministra Zdrowia, Szpital IPC nr 4 stał się Centrum Urazowym dla województwa lubelskiego. W roku 2012 szpital został jednym z nielicznych szpitali w Polsce, które mają swój własny skaner pozytonowej tomografii emisyjnej (PET).

O firmie MagForce AG i MagForce USA, Inc.

Firma MagForce AG, notowana w segmencie „Scale” (spółki o małej i średniej wielkości) na Giełdzie we Frankfurcie (MF6, ISIN: DE000A0HGQF5), razem ze swoją filią MagForce USA, Inc., to wiodąca firma dostarczająca sprzęt medyczny dla nanomedycyny i skupiająca się głownie na onkologii. Opatentowana terapia Grupy, NanoTherm®, umożliwia celowane leczenie litych guzów poprzez generowanie ciepła wewnątrz guza za pomocą aktywacji superparamagnetycznych nanocząstek.

NanoTherm®, NanoPlan® i NanoActivator® to elementy składowe terapii, które otrzymały oficjalne zatwierdzenie obowiązujące w całej UE jako sprzęt medyczny do leczenia nowotworów mózgu. MagForce, NanoTherm, NanoPlan i NanoActivator to znaki handlowe firmy MagForce AG w wybranych krajach.

Więcej informacji można znaleźć na stronie: www.magforce.com.

Poznaj naszą technologię: wideo (You Tube)

Możesz otrzymywać aktualne informacje wpisując się na naszą listę adresową

Wyłączenie odpowiedzialności

Niniejszy komunikat może zawierać stwierdzenia i informacje dotyczące przyszłości, które można rozpoznać za pomocą sformułowań wykorzystujących takie wyrażenia jak "oczekuje", "ma na celu", "przewiduje", "zamierza", "planuje", "sądzi", "zmierza do", "szacuje" lub "będzie". Stwierdzenia te oparte są na naszych obecnych oczekiwaniach i pewnych założeniach, które mogą podlegać różnym ryzykom i niepewnym czynnikom. Wyniki osiągnięte w rzeczywistości przez firmę MagForce AG mogą się znacząco różnić od stwierdzeń dotyczących przyszłości. Firma MagForce AG nie przejmuje żadnej odpowiedzialności za aktualizowanie stwierdzeń dotyczących przyszłości i korygowanie ich w przypadku uzyskania wyników innych niż oczekiwane.

[1] Dostęp pacjentów onkologicznych do leczenia za pomocą leków w Polsce w odniesieniu do obecnej wiedzy medycznej, Raport z marca 2017: https://www.alivia.org.pl/raport2017/ALIVIA_REPORT_EN_web.pdf

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20190328005319/pl/

Źródło: MagForce AG

KONTAKT: