Zdrowie i styl życia

Mary Kay Ash Foundation [SM] świętuje piątą rocznicę starań na rzecz kształtowania przyszłości badań nad nowotworami we współpracy z UT Southwestern Medical Center

08.11.2023, 12:52aktualizacja: 08.11.2023, 13:01

Business Wire/Mary Kay Ash Foundation

DALLAS--(BUSINESS WIRE)-- Mary Kay Ash Foundation℠, fundacja od kilkudziesięciu lat plasująca się w czołówce podmiotów wspierających wysiłki na rzecz wynalezienia leków na nowotwory, których doświadczają kobiety, oraz UT Southwestern Medical Center, jeden z najważniejszych akademickich ośrodków medycznych w Stanach Zjednoczonych z siedzibą w Dallas (Teksas), świętują piątą rocznicę udanej współpracy w zakresie programu International Postdoctoral Scholars in Cancer Research Fellowship (międzynarodowe stypendium badawcze w dziedzinie badań nad nowotworami, adresowane do naukowców ze stopniem doktora). Dwuletni program adresowany do osób, które otrzymały stopień naukowy doktora, prowadzony jest przez ośrodek Harold C. Simmons Comprehensive Cancer Center przy UT Southwestern Medical Center i finansowany przez Fundację Mary Kay Ash.

Ta informacja prasowa zawiera multimedia. Pełna treść informacji prasowej znajduje się tutaj: https://www.businesswire.com/news/home/20231107354463/pl/.

International Postdoctoral Scholars in Cancer Research, Class of 2023. Back Row: Dongqi Xie, Ph.D. (left), Principal Investigator Jerry Shay, Ph.D. (middle), Pedro Nogueira, Ph.D. (right); Front Row: Debora Andrade Silva, Ph.D. (left), Hong-Yi Liu, Ph.D. (middle), and Maria Del Chica Parrado, Ph.D. (right).

Założony w 2019 r. program ma na celu pozyskanie wybitnych naukowców z różnych dziedzin z całego świata, zapewnienie im cennego doświadczenia, mentoringu oraz grantu powrotnego, umożliwiając kontynuację prac w swoim kraju przy wykorzystaniu wiedzy i doświadczenia zdobytych w trakcie programu.

Program zdołał już zgromadzić 13 naukowców ze stopniem doktora mogących poszczycić się wysokimi osiągnięciami, pochodzących z Brazylii, Chin, Niemiec, Meksyku, Singapuru, Hiszpanii i Portugalii. Siedmioro z nich ukończyło już program, a sześcioro w dalszym ciągu realizuje projekty badawcze w Dallas. Każdy zaś wniósł cenny wkład w publikację wybitnej literatury naukowej.

„Od ponad dwudziestu lat Fundacja Mary Kay Ash współpracuje z UT Southwestern Medical Center, nieustannie dążąc do opracowania leków na nowotwory, z którymi borykają się kobiety - powiedział Michael Lunceford, prezes zarządu Fundacji Mary Kay Ash. - Nasze partnerstwo stale zapewnia przełomowe innowacje najważniejszym zespołom naukowym prowadzącym badania nad nowotworami, eliminując bariery i stymulując międzynarodową wymianę informacji bez ograniczeń. Wyniki tych prac zostaną udostępnione całemu światu, wywierając wpływ na kobiety w każdym jego zakątku”.

Pod specjalistycznym kierownictwem dr. Jerry'ego Shaya, profesora biologii komórkowej i profesora katedry geriatrii UT Southwestern Medical Center ufundowanej przez The Southland Financial Corporation, program nieustannie przyciąga i pozyskuje wybitnych kandydatów, zapewniając uczestnictwo wysoko wykwalifikowanych naukowców z różnych regionów świata. W ramach ostatniego procesu rekrutacji do programu dołączyło dwoje znakomitych uczonych: dr Debora Andrade Silva z Uniwersytetu w Sao Paulo (Brazylia) oraz dr Quan Wang z Szanghajskiego Uniwersytetu Jiaotong (Chiny).

„Ogromnie doceniamy nieustanne inwestycje Fundacji Mary Kay Ash w działalność UT Southwestern Medical Center oraz przyszłość badań nad nowotworami. Dzięki wsparciu fundacji możemy przyciągać najlepszych kandydatów z całego świata, pozyskiwać ich do naszych nowoczesnych placówek, aby pracowali u boku wybitnych mentorów i dokonywali wspaniałych postępów badawczych - powiedział dr Jerry Shay. - Globalny grant dla naukowców ze stopniem doktora umożliwia utalentowanym uczonym prowadzącym rozmaite badania nad nowotworami wykorzystanie przełomowych badań zarówno w UT Southwestern Medical Center, jak i po powrocie do swojego kraju”.

Fundacja Mary Kay Ash z dumą kontynuuje wieloletnie starania, by uczynić świat bezpieczniejszym i zdrowszym dla kobiet i ich rodzin.

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20231107354463/pl/.

Źródło: Mary Kay Ash Foundation

Fundacja Mary Kay Ash