Zdrowie i styl życia

Merck wprowadza pierwszy na rynku gotowy nośnik hodowli komórek na cele procesu perfuzji

15.05.2017, 16:29aktualizacja: 15.05.2017, 16:29

- Większa elastyczność produkcyjna; - Wyjątkowa wydajność i spójność odpowiadająca potrzebom procesów hodowli komórek o wysokiej gęstości perfuzji.

DARMSTADT, Niemcy, 15 maja 2017 r. /PRNewswire/ - Wiodąca w zakresie nauki i rozwiązań technologicznych firma Merck ogłosiła dziś realizację ważnego kroku w kierunku zwiększenia elastyczności produkcyjnej i umożliwienia większej wydajności dzięki zastosowaniu rozwiązania EX-CELL® Advanced™ HD Perfusion Medium. Nowy, gotowy nośnik hodowli komórek umożliwia przeprowadzanie procesów perfuzji na niskich poziomach perfuzji, tym samym zwiększając zbiory z produkcji i zmniejszając czas przed trafieniem komórek do klinik.

Bioproducenci skłaniają się coraz bardziej w stronę procesów perfuzji, które stanowią nową generację procesów produkcyjnych, ponieważ pozwalają na ograniczenie kosztów przy jednoczesnym zwieszeniu jakości i wydajności. Jednak procesy perfuzji wymagają zastosowania nowego typu nośnika. Rozwiązanie Merck's EX-CELL® Advanced™ HD Perfusion Medium odpowiada nowym potrzebom produkcyjnym, pozwalając klientom na uzyskiwanie bardziej optymalnych produktów niż w porównaniu do produkcji w konwencjonalnych procesach typu batch lub fed-batch.

"Wprowadzenie produktu na rynek jest ważnym krokiem na drodze do ustanowienia prawdziwie nowoczesnego procesu - skomentował Udit Batra, zasiadający w zarządzie firmy Merck oraz główny dyrektor wykonawczy firmy Life Science . - Do korzyści procesu perfuzji należą między innymi wydajność kosztowa, mniejsze ryzyko i większa elastyczność produkcyjna, co koniec końców prowadzi do ulepszania możliwości produkcyjnych naszych klientów i zwiększania dostępu do lecznictwa dla chorych na całym świecie" - dodał dyrektor.

W porównaniu do procesów typu fed-batch, które do tej pory dominowały w procesie hodowli komórek pierwotnych ssaków, proces perfuzji przynosi wyższe plony hodowlane w produkcji biofarmaceutycznej. Proces perfuzji jest kompatybilny z małymi, przenośnymi hodowlami i może być wykorzystywany z zastosowaniem wielu różnych typów leków na różne skale produkcyjne.

Rozwiązanie Merck's EX-CELL® Advanced™ HD Perfusion Medium jest najnowszym dodatkiem do linii produktów EX-CELL® Advanced™, w ramach której firma oferuje większą wydajność, ujednolica procesy zgodności z przepisami i zapewnia bezpieczeństwo łańcucha dostaw koniecznego w obecnym środowisku biofarmaceutycznym podlegającemu ciągłym przemianom.

Wszystkie komunikaty informacyjne firmy Merck są przekazywane przy pomocy poczty e-mail oraz udostępniane na stronie firmy. Aby dokonać rejestracji w trybie online, zmienić wybór lub przerwać korzystanie z usługi należy udać się na stronę www.merckgroup.com/subscribe.

Merck

Merck jest wiodącą firmą naukowo-technologiczną w zakresie służby zdrowia, nauk przyrodniczych i wydajności materiałów. Około 50 000 pracowników firmy zajmuje się opracowywaniem rozwiązań technologicznych zwiększających żywotność i jakość życia - od terapii bio-farmaceutycznych w leczeniu raka lub stwardnienia rozsianego, najnowocześniejszych systemów w zakresie badań naukowych i produkcji do ciekłych kryształów w smartfonach i telewizorach LCD. W 2016 r. sprzedaż firmy Merck wyniosła 15 mld EUR w 66 krajach.

Założona w 1668 roku firma Merck jest najstarszą na świecie firmą farmaceutyczną i chemiczną, a rodzina założycieli pozostaje właścicielem większościowym tej notowanej na giełdzie grupy korporacyjnej. Firma posiada globalne prawa do nazwy i marki firmy Merck, jedyne wyjątki to Stany Zjednoczone i Kanada, gdzie firma działa jako EMD Serono, MilliporeSigma i EMD Performance Materials.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/511597/Merck_Next_Gen_Stats_Infographic.jpg

Zdjęcie - http://mma.prnewswire.com/media/511424/Perfusion.jpg

Źródło: Merck