Zdrowie i styl życia

MSWiA: kolejna rodzina uratowana dzięki czujnikowi czadu (komunikat)

18.11.2016, 12:55aktualizacja: 18.11.2016, 12:55

- MSWiA informuje:

15 listopada br. czujnik czadu ocalił życie 4 osobom z Węglewa Kolonii, gm. Golina, w Wielkopolsce. Około godz. 22.20 czujnik tlenku węgla zaalarmował mieszkańców domu jednorodzinnego. Wezwani strażacy ewakuowali z budynku cztery osoby, w tym troje dzieci. Sprawdzili wszystkie pomieszczenia za pomocą mierników, które potwierdziły obecność tlenku węgla. Na początku listopada zainstalowany czujnik tlenku węgla ostrzegł przed zaczadzeniem rodziców z dwójką dzieci z Radomia.

W tym sezonie grzewczym (od 1 września do 18 listopada br.) wskutek zaczadzenia zmarło 9 osób. W związku z zatruciami tlenkiem węgla straż pożarna interweniowała 861 razy, 439 poszkodowanych osób trafiło do szpitala.

To przykłady, na które chcemy zwrócić Państwa uwagę ponieważ jak wynika z badań dotyczących świadomości zagrożenia pożarowego oraz zatruć czadem i dymem przeprowadzonych na zlecenie MSWiA: co czwarty Polak myśli, że czad można poznać po zapachu lub po dymie, a tylko co piąty Polak wie, że czad można wykryć za pomocą specjalnych czujników.

Trwa kampania społeczna MSWiA pod hasłem „Czad i ogień. Obudź czujność”. Dualne czujniki ostrzegające przed czadem i dymem rozdawane są w konkursach radiowych. Do 23 listopada br. (decyduje data stempla pocztowego) trwa konkurs dla szkół gimnazjalnych i średnich na krótki spot filmowy ostrzegający przed zaczadzeniem i pożarami. Nagroda za zajęcie pierwszego miejsca to 5 000 zł, za zajęcie drugiego miejsca – 4 000 zł, za zajęcie trzeciego miejsca – 3 000 zł, są też 2 wyróżnienia po 1000 zł. Na stronie www.mswia.gov.pl dostępne są materiały dla nauczycieli i strażaków, którzy prowadzą lekcje w szkołach i wszystkie aktualne informacje dotyczące kampanii.

kom/ tnt/

Data publikacji 18.11.2016, 12:55