Zdrowie i styl życia

MSWiA: prawie 7 tysięcy litrów krwi w akcji „SpoKREWnieni służbą” (komunikat)

06.04.2018, 14:41aktualizacja: 06.04.2018, 14:41

- MSWiA informuje:

Funkcjonariusze służb podległych MSWiA i pracownicy cywilni służb oraz żołnierze i pracownicy cywilni Wojska Polskiego, w ogólnopolskiej zbiórce krwi trwającej cały marzec, oddali 6951 litrów krwi. Akcja „SpoKREWnieni Służbą” odbywała się pod honorowym patronatem Joachima Brudzińskiego, ministra spraw wewnętrznych i administracji oraz Mariusza Błaszczaka, ministra obrony narodowej.

Akcja honorowego krwiodawstwa rozpoczęła się 1 marca br. w Narodowym Dniu Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Datę wybrano nieprzypadkowo. To święto państwowe ustanowione w hołdzie żołnierzom zbrojnego podziemia antykomunistycznego, którzy przelewali krew w obronie niepodległości Polski.

Ogólnopolskie zbiórki krwi organizowano na terenie całego kraju m.in. przed komendami policji i urzędami wojewódzkimi oraz w ponad dwustu jednostkach Wojska Polskiego. Policjanci, strażacy, strażnicy graniczni, funkcjonariusze SOP i pracownicy cywilni służb oraz żołnierze i pracownicy cywilni Wojska Polskiego oddawali krew chorym i ofiarom wypadków. W akcję włączali się również mieszkańcy.

Akcja „SpoKREWnieni służbą” zorganizowana została po raz drugi. Po raz pierwszy uczestniczyło w niej Wojsko Polskie.

W akcję zaangażowanych było m.in. ponad 130 jednostek podległych Dowództwu Generalnemu Rodzajów Sił Zbrojnych oraz Dowództwu Operacyjnemu RSZ. Ponadto wzięli w niej udział żołnierze jednostek Dowództwa Garnizonu Warszawa, Komendy Głównej Żandarmerii Wojskowej i Dowództwa Wojsk Obrony Terytorialnej. Krew oddawali także żołnierze i pracownicy cywilni Sztabu Generalnego WP. Ze strony MSWiA w akcji uczestniczyły wszystkie podległe służby wraz z pracownikami cywilnymi: Policja, Państwowa Straż Pożarna, Straż Graniczna i Służba Ochrony Państwa oraz urzędy wojewódzkie.

W ramach akcji „SpoKREWnieni służbą” krew oddało:

- 3552 funkcjonariuszy i pracowników cywilnych Policji,

- 5664 strażaków,

- 483 strażników granicznych,

- 105 funkcjonariuszy Służby Ochrony Państwa,

- 5121 żołnierzy i pracowników wojska.

kom/ mgost/

Data publikacji 06.04.2018, 14:41