Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Za program „Wdrożenie dodatkowej opieki nad pacjentami powyżej 65 roku życia” nagrodę otrzymali prof. dr hab. n.med. Piotr Jankowski, kierownik Oddziału Klinicznego Chorób Wewnętrznych i Gerontokardiologii oraz dr n. med. Małgorzata Kupisz-Urbańska z Oddziału Klinicznego Chorób Wewnętrznych i Gerontokardiologii w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym im. prof. W. Orłowskiego, przy ul. Czerniakowskiej 231 w Warszawie.
Wdrożony w 2024 roku program kompleksowej opieki nad pacjentami powyżej 65. roku życia z cukrzycą to innowacyjne podejście mające na celu poprawę jakości życia seniorów poprzez multidyscyplinarną opiekę i wdrożenie nowoczesnych technologii. Dzięki integracji różnych form wsparcia, projekt koncentruje się na minimalizowaniu ryzyka powikłań zdrowotnych związanych z cukrzycą i promowaniu samodzielności seniorów.
Kluczowe filary innowacyjności obejmują multidyscyplinarną opiekę specjalistów (lekarza geriatry, dietetyka, psychologa i fizjoterapeuty) oraz wdrożenie nowoczesnych technologii. Istotnym elementem programu jest wprowadzenie systemów ciągłego monitorowania glikemii (CGM), co umożliwia pacjentom bieżące śledzenie poziomu cukru w płynie śródtkankowym. Dzięki temu pacjenci mają większą kontrolę nad chorobą i mogą na bieżąco dostosowywać swoje działania zdrowotne. Ponadto dzięki rozwiązaniom telemedycznym lekarze mają możliwość zdalnego monitorowania stanu zdrowia pacjentów. To rozwiązanie szczególnie korzystne dla seniorów, ponieważ minimalizuje potrzebę częstych wizyt u lekarza, a jednocześnie zapewnia stały nadzór medyczny.
Dzięki programowi pacjenci mogą uniknąć wielu powikłań cukrzycowych, takich jak choroby serca, niewydolność nerek, problemy ze wzrokiem czy zaburzenia poznawcze. Ten innowacyjny program to kompleksowe rozwiązanie, które poprzez integrację nowoczesnych technologii i wieloaspektowej opieki, pomaga osobom starszym żyć zdrowiej i bardziej niezależnie. Wprowadzenie ciągłego monitorowania glikemii i telemedycyny pozwala nie tylko na lepsze zarządzanie cukrzycą, ale także na ogólną poprawę jakości życia seniorów.
KONTAKT:
Karolina Wichrowska
Fundacja Zdrowie i Edukacja Ad Meritum
e-mail: karolina.wichrowska@zdrowieiedukacja.org
Źródło informacji: Fundacja Zdrowie i Edukacja Ad Meritum
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 07.11.2024, 09:22 |
Źródło informacji | Fundacja Zdrowie i Edukacja Ad Meritum |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ