Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Minikiwi ma wielkość dużego agrestu i ma dość swojsko brzmiącą nazwę. Jest to kuzyn kiwi, od którego bardzo się różni. Wygląda jak kiwi, ale ma gładką skórkę, dzięki czemu może być jedzone bez obierania, w całości, z bogatą w antyoksydanty skórką.
„Minikiwi jest coraz chętniej uprawiane w Polsce, na coraz większej powierzchni, która już dziś czyni nas jednym z większych producentów na świecie. Coraz więcej plantatorów widzi sukces pionierów. W tym roku polskie owoce dostępne są nie tylko w Lidlu, Biedronce, Kauflandzie, Stokrotce, Carrefour czy Netto, ale także w wielu mniejszych sieciach i sklepach osiedlowych” - z satysfakcją mówi prof. Piotr Latocha, który od 25 lat prowadzi selekcję odmian nadających się do uprawy towarowej i wspiera środowisko polskich plantatorów.
Kolejny polski superowoc
W Polsce mamy dobry klimat do uprawy owoców jagodowych. Mamy aronię, czarną i czerwoną porzeczkę, szalenie popularne borówki, jeżyny i maliny, truskawki, wspomniany agrest. Owoce minikiwi zyskują w Polsce na znaczeniu w uprawie towarowej dzięki zaangażowaniu plantatorów. Jesteśmy tu pionierami, podobnie jak w przypadku jagody kamczackiej, której już jesteśmy największym producentem na świecie.
Minikiwi jest produktem całkowicie naturalnym, powstałym bez ingerencji człowieka. Ojczyzną jego jest Azja, gdzie rośliny wspinają się po drzewach i zaroślach. Dopiero od niedawna pojawiło się w sprzedaży w Polsce, w Nowej Zelandii, Chianch, Stanach Zjednoczonych i krajach Europy Zachodniej.
W Polsce minikiwi jest uprawiane w różnych rejonach. Dominujące to region grójecko-warecki i Wielkopolska. Uprawiane są odmiany Weiki, Geneva, Bingo. Ta ostatnia odmiana została wyhodowana w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Naturalna odporność jesienią
Dlaczego to owoc warty zauważenia i spróbowania? Po pierwsze dlatego, że jest bardzo smaczny, po drugie dlatego, że jest niezwykle wartościowy. Ma ponad 20 składników prozdrowotnych, które w okresie jesiennym doskonale wzmacniają nas i uodparniają na słotę.
„Minikiwi pomaga naturalne wzmacniać odporności w okresie jesiennym. Regularne spożywanie tych owoców powoduje wzmocnienie układu odpornościowego. To jest bomba witaminowa, która zapewnia odporność” - dodaje prof. Piotr Latocha.
Udowodnione zostało działanie antyrakowe minikiwi. To jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Wśród popularnie spożywanych owoców to najbogatsze źródło luteiny, która silnie wspomaga nasz wzrok. Także najbogatsze źródło B8, niezbędnej do prawidłowego działania układu nerwowego.
Fenole to związki, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i powstawania nowotworów. W minikiwi zawartość fenoli jest ok. 14 razy wyższa niż w cytrusach. Większość z nich wykazuje silne działanie przeciwutleniające oraz niszczące wolne rodniki, co ma znaczenie w procesach oczyszczania i regeneracji organizmu. Do tego dodajmy minerały. Potasu jest w minikiwi tyle, co w bananach. I to wszystko w tak malutkim owocu.
Najpierw jako przekąska, potem do przetworów
„Najlepsze są do jedzenia jako przekąska i w sałatkach owocowych. Minikiwi trzeba jeść miękkie i schłodzone. Owoce są bardzo aromatyczne i mają słodki, intensywny smak. Mają kształt kulisty lub wydłużony, barwę zieloną lub czerwoną. Są to cechy odmianowe” - mówi Czesław Kawalec, plantator minikiwi.
Minikiwi doskonale nadają się także do przygotowania smoothie, dżemów, ciast i deserów. Można je suszyć oraz produkować z nich kompoty, wina i nalewki.
„Pierwsze owoce, jakie zebraliśmy, rozdałem jako reklamę. Dzisiaj te owoce można już spotkać w wielu sklepach i wielu sieciach. Według badań Kantar już co 9 Polak spróbował lub je owoce minikiwi. Bardzo nas plantatorów to cieszy. Żyjemy w czasach, kiedy odporności wszyscy sobie życzymy” - puentuje Czesław Kawalec.
Więcej o walorach odżywczych i prozdrowotnych przeczytać można w Serwisie Zdrowie Polskiej Agencji Prasowej - link.
Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 30.09.2021, 10:00 |
Źródło informacji | Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Konferencja prasowa SGH PAP
Termin: 12.09.2025, godz. 09:30- 12.09.2025, 14:28
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: SGH
-
Image
Glejaki najczęściej występującymi i najbardziej agresywnymi nowotworami mózgu w Polsce. Nowy raport Krajowego Rejestru Nowotworów
Każdego roku 322 tyś. osób na świecie słyszy diagnozę nowotwór mózgu, w Polsce choroba dotyka nawet 2375 osób rocznie, z czego najczęściej rozpoznawalnym typem morfologicznym są glejaki (75% co daje 1783 pacjentów rocznie). Wskaźnik 5-letniego przeżycia pacjentów z glejakami w Polsce w latach 2010-2024 wynosił 28,2%, co jest jednym z niższych wyników w Europie. Zachorowalność na nowotwory mózgu rośnie po 30. roku życia osiągając maksimum w ósmej dekadzie życia i to mężczyźni chorują częściej niż kobiety. Takie wnioski płyną z najnowszego raportu pt. „Nowotwory złośliwe mózgu - analiza epidemiologiczna” opublikowanego z początkiem września 2025 przez Krajowy Rejestr Nowotworów, działający przy Narodowym Instytucie Onkologii - Państwowym Instytucie Badawczym.- 11.09.2025, 12:53
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Rejestr Nowotworów
-
Image
FPP: W budżecie państwa na zdrowie brakuje co najmniej 23 mld zł w 2026 r. Koszty realizacji świadczeń dla NFZ rosną 2,5-krotnie szybciej od inflacji
Najnowsza, 14. edycja „Monitora Finansowania Ochrony Zdrowia” Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP) przedstawia porównanie planowanych poziomów publicznych nakładów na ochronę zdrowia z istniejącymi potrzebami i zobowiązaniami. Choć przedstawiony projekt budżetu państwa gwarantuje spełnienie ustawowego wymogu przeznaczenia 6,8% PKB na zdrowie (licząc bieżące wydatki względem PKB sprzed dwóch lat), potrzeby wydatkowe znacznie wyprzedzają istniejące gwarancje ustawowe. Planowany budżet NFZ na przyszły rok wynosi 217,4 mld zł, w tym 26 mld zł z dotacji podmiotowej z budżetu państwa. To kwota zdecydowanie zbyt mała, by wypełnić wszystkie zobowiązania wynikające z obecnego stanu prawnego. W 2026 r. NFZ będzie potrzebował co najmniej 240 mld zł.- 11.09.2025, 11:40
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: FPP
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ