Zdrowie i styl życia

Polskie owoce i warzywa przez całą zimę

30.11.2020, 11:54aktualizacja: 11.12.2020, 10:32

NBKWiO/Mrożonki, szuszone, liofilizowane 2020 (1)
Kantar zbadał percepcję produktów, które zaspokajają nasze zapotrzebowanie na warzywa i owoce poza sezonem. Mrożonki już doceniliśmy w czasie pandemii. Owoce suszone i liofilizowane stały się nie tylko przekąską, coraz częściej wzbogacają podstawowe posiłki. Dzięki coraz bogatszej ofercie pomagają odżywiać się zdrowo przez cały rok. Przypomnijmy, warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy.

Czas pandemii to częstsze gotowanie, więcej czasu na dobór składników i bardziej odpowiedzialne podejście do zdrowia. W początkach pandemii niepewność kazała nam kupować makaron, ale jeszcze w kwietniu wielu konsumentów zwróciło się w kierunku mrożonek. Lady chłodnicze na przednówku świeciły pustkami. Dobrze oceniana jest też oferta produktów suszonych i liofilizowanych. Dla wielu to już częsty dodatek do owsianki, musli, deserów i sałatek. Ale potencjał tych kategorii jest większy.

„Rośnie świadomość, że jedzenie ma wpływ na nasze zdrowie. Za tym idzie zapotrzebowanie na produkty z dużą wartością odżywczą. Atutem przetworów mrożonych, suszonych i liofilizowanych jest połączenie walorów zdrowotnych i wygody” - mówi Urszula Krassowska, dyrektor zarządzający Public Division, Kantar Polska.

„Mrożonki zachowują walory zdrowotne sezonowych warzyw i owoców. Zastępują je, kiedy te są mniej dostępne. Respondenci akcentowali to, że są wstępnie przygotowane, więc przyspieszają im przygotowanie posiłków. Samodzielne mrożenie pomaga nie marnować żywności” - mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

„W wykonaniu przetwórców, każdy owoc jest mrożony oddzielnie. Służy temu dość wyrafinowana technologa IQF. Każda borówka, malina czy porzeczka, jest zamrożona indywidualnie. To pozwala na zachowanie ich kształtu. Polecamy również mrożenie owoców w domu, możemy to zrobić w szczycie sezonu, kiedy one są najbardziej dojrzałe i tanie” - mówi Dominika Kozarzewska, prezes Grupy „Polskie Jagody”, producent przetworów z borówki, w tym mrożonek i soków BerryGood.

Owoce suszone i liofilizowane

Liofilizacja jest to proces pozbawienia owoców lub warzyw wody. Najpierw produkt się mrozi, a następnie odparowuje z niego wodę. W ten sposób uzyskujemy owoce o wilgotności poniżej 2%, które przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu utrzymują swoją przydatność do spożycia przez wiele lat.

Suszone warzywa i owoce stanowią popularną zdrową przekąskę lub deser. W badaniach Kantar respondenci wskazywali na ich dobry smak, szczególnie owoców liofilizowanych. Są zdrowe, zawierają błonnik.

„W procesie liofilizacji owoce nie tracą wartości odżywczych i walorów zdrowotnych. Świetnie nadają się jako zdrowa przekąska, dodatek do owsianki, musli, granoli, ciast i deserów. Wartościowy zamiennik cukierków i chipsów. W przypadku jagody kamczackiej dochodzi jeszcze atut orzeźwiającego słodko-cierpkiego smaku. Jagoda kamczacka to bomba antyoksydantów. Owoce liofilizowane to wygodna forma stałego ich dostarczania” - mówi Justyna Kusibab-Mruk, plantator i producent mrożonek, suszonej i liofilizowanej jagody kamczackiej.

„Z wytłoków owoców ekologicznych powstają produkty błonnikowe. Są proste w użyciu, w postaci proszku można je łatwo dodać do sałatki, koktajlu, jogurtu czy musli. Co ważne, w błonniku aroniowym znajduje się bardzo dużo antocyjanów, substancji o silnym działaniu antyoksydacyjnym” - mówi dr n. farm. Magdalena Kryska, producent i przetwórca aronii, Korab Garden.

Liofilizaty w formie sproszkowanej używane są jako barwnik spożywczy, np. do barwienia lodów. Ze względu na swoje właściwości bardzo często używane są w suplementach diety.

Polska jako duży producent ma naturalne możliwości rozwoju oferty w tych kategoriach. Ich atrybuty i akceptacja przez konsumentów powinny ośmielić przetwórców.

Pełen Raport na stronie: https://bit.ly/2HSQ9fu (film)

Więcej na temat konsumpcji w listopadzie 2020: https://bit.ly/3fPyp15

„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Projekt otrzymał patronat honorowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE