Pobierz materiał i Publikuj za darmo
      Czas pandemii to częstsze gotowanie, więcej czasu na dobór składników i bardziej odpowiedzialne podejście do zdrowia. W początkach pandemii niepewność kazała nam kupować makaron, ale jeszcze w kwietniu wielu konsumentów zwróciło się w kierunku mrożonek. Lady chłodnicze na przednówku świeciły pustkami. Dobrze oceniana jest też oferta produktów suszonych i liofilizowanych. Dla wielu to już częsty dodatek do owsianki, musli, deserów i sałatek. Ale potencjał tych kategorii jest większy.
„Rośnie świadomość, że jedzenie ma wpływ na nasze zdrowie. Za tym idzie zapotrzebowanie na produkty z dużą wartością odżywczą. Atutem przetworów mrożonych, suszonych i liofilizowanych jest połączenie walorów zdrowotnych i wygody” - mówi Urszula Krassowska, dyrektor zarządzający Public Division, Kantar Polska.
„Mrożonki zachowują walory zdrowotne sezonowych warzyw i owoców. Zastępują je, kiedy te są mniej dostępne. Respondenci akcentowali to, że są wstępnie przygotowane, więc przyspieszają im przygotowanie posiłków. Samodzielne mrożenie pomaga nie marnować żywności” - mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
„W wykonaniu przetwórców, każdy owoc jest mrożony oddzielnie. Służy temu dość wyrafinowana technologa IQF. Każda borówka, malina czy porzeczka, jest zamrożona indywidualnie. To pozwala na zachowanie ich kształtu. Polecamy również mrożenie owoców w domu, możemy to zrobić w szczycie sezonu, kiedy one są najbardziej dojrzałe i tanie” - mówi Dominika Kozarzewska, prezes Grupy „Polskie Jagody”, producent przetworów z borówki, w tym mrożonek i soków BerryGood.
Owoce suszone i liofilizowane
Liofilizacja jest to proces pozbawienia owoców lub warzyw wody. Najpierw produkt się mrozi, a następnie odparowuje z niego wodę. W ten sposób uzyskujemy owoce o wilgotności poniżej 2%, które przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu utrzymują swoją przydatność do spożycia przez wiele lat.
Suszone warzywa i owoce stanowią popularną zdrową przekąskę lub deser. W badaniach Kantar respondenci wskazywali na ich dobry smak, szczególnie owoców liofilizowanych. Są zdrowe, zawierają błonnik.
„W procesie liofilizacji owoce nie tracą wartości odżywczych i walorów zdrowotnych. Świetnie nadają się jako zdrowa przekąska, dodatek do owsianki, musli, granoli, ciast i deserów. Wartościowy zamiennik cukierków i chipsów. W przypadku jagody kamczackiej dochodzi jeszcze atut orzeźwiającego słodko-cierpkiego smaku. Jagoda kamczacka to bomba antyoksydantów. Owoce liofilizowane to wygodna forma stałego ich dostarczania” - mówi Justyna Kusibab-Mruk, plantator i producent mrożonek, suszonej i liofilizowanej jagody kamczackiej.
„Z wytłoków owoców ekologicznych powstają produkty błonnikowe. Są proste w użyciu, w postaci proszku można je łatwo dodać do sałatki, koktajlu, jogurtu czy musli. Co ważne, w błonniku aroniowym znajduje się bardzo dużo antocyjanów, substancji o silnym działaniu antyoksydacyjnym” - mówi dr n. farm. Magdalena Kryska, producent i przetwórca aronii, Korab Garden.
Liofilizaty w formie sproszkowanej używane są jako barwnik spożywczy, np. do barwienia lodów. Ze względu na swoje właściwości bardzo często używane są w suplementach diety.
Polska jako duży producent ma naturalne możliwości rozwoju oferty w tych kategoriach. Ich atrybuty i akceptacja przez konsumentów powinny ośmielić przetwórców.
Pełen Raport na stronie: https://bit.ly/2HSQ9fu (film)
Więcej na temat konsumpcji w listopadzie 2020: https://bit.ly/3fPyp15
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Projekt otrzymał patronat honorowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
| Data publikacji | 30.11.2020, 11:54 | 
| Źródło informacji | Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw | 
| Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. | 
Pozostałe z kategorii
- 
Image
  Eksperci podczas debaty IRSS: w walce z uzależnieniami potrzebna jest edukacja, zakazy nie wystarczą
Debata ekspercka „Wyzwania i priorytety w walce z uzależnieniami - kierunki działań w polityce zdrowotnej i systemie ochrony zdrowia” organizowana przez Instytut Rozwoju Spraw Społecznych odbyła się 29 października 2025 r. w siedzibie Polskiej Agencji Prasowej. Eksperci byli zgodni - problem uzależnień jest poważny i dotyczy nie tylko alkoholizmu, ale także papierosów, hazardu, leków, technologii czy nawet cukru.- 04.11.2025, 14:50
 - Kategoria: Zdrowie i styl życia
 - Źródło: Instytut Rozwoju Spraw Społecznych
 
 - 
Image
  Jeśli Twoja codzienność przypomina spacer po linie, to może być objaw ataksji Friedreicha
Ataksja Friedreicha (FA) to rzadka choroba genetyczna, prowadząca do postępującego uszkodzenia układu nerwowego. Najczęściej ujawnia się w dzieciństwie lub w okresie dojrzewania, rozwijając się powoli i nierzadko w sposób niezauważalny. Pierwsze symptomy - takie jak utrata równowagi, zaburzenia koordynacji ruchów, częste potykanie się czy trudności z pisaniem oraz mówieniem - są niespecyficzne i łatwo je przeoczyć. Tymczasem wczesne rozpoznanie FA ma kluczowe znaczenie: daje choremu szansę na spowolnienie postępu choroby i utrzymanie samodzielności.- 04.11.2025, 13:36
 - Kategoria: Zdrowie i styl życia
 - Źródło: Biuro prasowe kampanii „Challenge Your Balance"
 
 - 
    
  
Co trzeci młody Polak rezygnuje ze śniadania. Puratos publikuje raport o naszych nawykach śniadaniowych
- 04.11.2025, 12:41
 - Kategoria: Zdrowie i styl życia
 - Źródło: Puratos
 
 
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ